Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), οι συνολικές προσφορές για το επταετές ομόλογο ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,9% και το κουπόνι στο 1,875%.

Όπως σημειώνει το insider.gr η Ελλάδα πέτυχε και τους τρεις στόχους που είχε θέσει για τη σημερινή έκδοση του επταετούς ομόλογου, ήτοι προσέλκυσε ποιοτικούς επενδυτές, κράτησε το κόστος δανεισμού κάτω από το 2% και άντλησε πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, στη δημοπρασία συμμετείχαν συνολικά 335 επενδυτές, με το 84% να είναι ξένοι και το 16% Έλληνες.

Όσον αφορά στο είδος των επενδυτών που συμμετείχαν, το 55% ήταν διαχειριστές ενεργητικού (asset manager), το 20% τράπεζες, το 10% hedge fund και το 9% ασφαλιστικά ταμεία.

Αναφερόμενος στην επιτυχημένη έκδοση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε βήμα-βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα».

«Ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου.

«Συγχαίρω τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με το επιτόκιο-ρεκόρ του 1,9%. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας» έγραψε στο Twitter (στα αγγλικά) ο πρωθυπουργός.