Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση στο Ελληνικό, μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη. Κατά τις πληροφορίες, τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν στην τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προκαλούσε τριβές με την ανάδοχο εταιρεία στο Ελληνικό, γεγονός που ξεμπλοκάρει την επένδυση.

Συγκεκριμένα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της απάλειψης από την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί του όρου να ελέγχει η αρχαιολογία κάθε μελέτη και κάθε σχέδιο στο ακίνητο των 6.000 στρεμμάτων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ΚΑΣ συντάσσεται με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μετά την τροποποίηση αυτή, οι επενδυτές θα υποχρεούνται να καταθέτουν μελέτες αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές για παρεμβάσεις μόνο εντός των σημείων που έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι και όχι για όλη την έκταση της επένδυσης.

Επιπλέον, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέτει αντίστοιχες μελέτες και για τις όψεις πολυώροφων κτηρίων που θα εφάπτονται με τους χώρους αυτούς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει αδόμητη ζώνη 20 μέτρων πέριξ των αρχαιολογικών χώρων ή μνημείων, καθώς και έλεγχος των μορφών κτηρίων σε κοντινή απόσταση από μνημεία. Το ΚΑΣ σήμερα συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση και συγκεκριμένα με πρόεδρο τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού, Γεώργιο Διδασκάλου, ενώ αύριο Πέμπτη θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΜΝ), που είναι αρμόδιο για το θέμα των τεσσάρων κτηρίων στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr,  την Τρίτη θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοίκησης, προκειμένου να εγκρίνει το περιεχόμενο των ΚΥΑ, οι οποίες πιθανότατα θα εκδοθούν την Τετάρτη.

ΠΗΓΗ: insider.gr