Όπως σημειώνει το CNBC,  ενώ οι μεσαίες τάξεις και τα ευρύτερα τμήματα καταναλωτών στις ΗΠΑ συνεχίζουν να ξοδεύουν, οι οικονομολόγοι παρατηρούν ότι οι πλούσιοι σταμάτησαν να βάζουν το χέρι στην τσέπη. 

Ο κλάδος των πολυτελών ακινήτων γνωρίζει το χειρότερο έτος του από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Πανάκριβα αρχοντικά και πολυτελή ρετιρέ συσσωρεύονται απούλητα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στις μεγάλες πόλεις και τα θέρετρα.

Σύμφωνα με την Redfin, οι πωλήσεις κατοικιών αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων και άνω υποχώρησε 5% στις ΗΠΑ μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. 

O κλάδος της λιανικής δεν πάει πίσω. Γνωστοί εμπορικοί οίκοι ειδών πολυτελείας περνούν μια δύσκολη χρονιά. Ο οίκος Barney’s καταθέτει αίτηση πτώχευσης, ενώ η Nordstrom καταγράφει ζημίες επί ζημιών. 

Στις δημοπρασίες οχημάτων, όπου μέχρι πριν από λίγο καιρό κλασικά και ακριβά αυτοκίνητα πωλούνταν σε εξωφρενικές τιμές, τώρα επικρατεί νηνεμία. 

Σε μία παρόμοια δημοπρασία, στο Pebble Beach, μόλις τα μισά αυτοκίνητα που είχαν τιμή εκκίνησης 1 εκατ. δολάρια και άνω κατάφερε να πουληθεί. Αντιθέτως, τα οχήματα κόστους 75.000 δολαρίων και κάτω πουλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.  

Επιπλέον, ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι δημοπρασίες έργων τέχνης. Οι πωλήσεις τoυ οίκου Sotheby's σημείωσαν πτώση 10% και του Christie's έκαναν βουτιά 22% σε σχέση με πέρυσι.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι πλούσιοι στις ΗΠΑ αρχίζουν να κλείνουν τα πορτοφόλια τους: Από τις φορολογικές αλλαγές, έως τις αναταραχές στις αγορές και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Το ζήτημα είναι ότι αν οι καταναλωτές υψηλού εισοδήματος αποσύρουν περαιτέρω τις δαπάνες τους, αυτό θα γίνει αισθητό στο σύνολο της οικονομίας. 

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το 10% των μισθωτών αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των καταναλωτικών δαπανών, σύμφωνα οικονομολόγο της Moody's Analytics.