Όπως περιγράφεται στη νέα κοινή απόφαση που έχει σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το παραλιακό μέτωπο χωρίζεται σε τρεις περιοχές και τις παρουσιάζει η Καθημερινή:

  • Περιοχή μαρίνας Αγίου Κοσμά
  • Περιοχή ενυδρείου Αγίου Κοσμά
  • Περιοχή με κατοικίες

Το ενυδρείο και η πισίνα

Η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί σε επίχωση (περίπου 19.400 τ.μ.) μέσα στη θάλασσα και θα καταλαμβάνει συνολικά έκταση 30 στρεμμάτων. Σε αντιστοιχία με το κυματοειδές περίγραμμα του ενυδρείου θα βρίσκονται, μέσα στη θάλασσα, τα έργα προστασίας του. Από το ενυδρείο ξεκινά η μεγάλη (υφιστάμενη) παραλία, μήκους 900 μέτρων. Η ακτή θα εμπλουτιστεί με άμμο και χαλίκι, ενώ για την προστασία της από τους κυματισμούς θα κατασκευαστεί πρόβολος στο νότιο άκρο της και δύο ύφαλοι μέσα στη θάλασσα, σε απόσταση 180 μέτρων από τη στεριά. Στο νότιο άκρο της παραλίας, επί του προβόλου, θα κατασκευαστεί μια τεράστια κυκλική πισίνα (διαμέτρου 85 μέτρων), ουσιαστικά μέσα στη θάλασσα.

Η περιοχή του ενυδρείου καταλαμβάνει έκταση 122 στρεμμάτων και η δόμηση θα είναι περιορισμένη, φθάνοντας στα 24.500 τ.μ.

Ο μώλος

Βόρεια του ενυδρείου, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, θα κατασκευαστεί καταφύγιο τουριστικών σκαφών έκτασης 12,7 στρεμμάτων στην ξηρά και 55 στρεμμάτων στη θάλασσα. Συνολικά θα μπορούν να εξυπηρετηθούν έως 113 σκάφη, εκ των οποίων τα 12 των 15-18 μέτρων.

Για να γίνει το καταφύγιο σκαφών θα κατεδαφιστεί ο μώλος που υπάρχει σήμερα και θα επιχωθεί η θάλασσα σε έκταση 3,7 στρεμμάτων. Ο νέος, προσήνεμος μώλος θα έχει καμπύλη μορφή και συνολικό μήκος 310 μέτρα ενώ στο εσωτερικό του θα έχει έξι πλωτές προβλήτες 40 μέτρων έκαστη.

Μπροστά από το καταφύγιο τουριστικών σκαφών θα υπάρχει ένα κτίριο 300 τ.μ., το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες λειτουργίας του καταφυγίου.

Παραλιακή ζώνη

Όσον αφορά την παραλιακή ζώνη βορείως της περιοχής του ενυδρείου και το καταφύγιο σκαφών, μπροστά από την περιοχή κατοικίας, θα υπάρξει εμπλουτισμός της ακτής, θα επεκταθεί η υφιστάμενη ναυταθλητική εγκατάσταση, ώστε να εξυπηρετεί τουλάχιστον 70 μικρά σκάφη, ενώ η μικρή παραλία (μήκους 60 μέτρων), που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στο ναυταθλητικό λιμάνι και στο τουριστικό καταφύγιο, θα «καταργηθεί».

Μαρίνα Αγίου Κοσμά

Νότια της περιοχής του ενυδρείου βρίσκεται η περιοχή της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, η οποία καταλαμβάνει έκταση 334 στρεμμάτων. Σε αυτή θα χτιστούν έως 66.900 τ.μ. (μέγιστος συντελεστής 0,30, μέγιστη κάλυψη 30%, μέγιστο ύψος κτιρίων 16 μέτρα). Στο εσωτερικό μέτωπο της μαρίνας, σε έκταση 212 στρεμμάτων, θα δημιουργηθεί μια περιοχή με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής (λ.χ. καταστήματα, χώροι εστίασης).

Στα δύο άκρα της μαρίνας, στον «βραχίονα» και στο βόρειο άκρο της, θα δημιουργηθούν τρεις ενότητες κτιρίων, οι οποίες θα έχουν ανάλογες χρήσεις.

Οι δύο περιοχές θα έχουν ανοιχτούς χώρους (η πρώτη 122 στρέμματα και η δεύτερη 65 στρέμματα), στους οποίους επιτρέπονται μόνο προσωρινές κατασκευές, παιδότοποι, διάδρομοι βάδην, υπαίθρια όργανα άθλησης, υπαίθρια έργα τέχνης κ.λπ.