Το Reader.gr στη ΔΕΘ

Έκανε λόγο για μια πολιτική που δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά και στην «ισχυρή ανάπτυξη», μέσα από ένα κύμα επενδύσεων, οι οποίες θα εξασφαλίσουν και καλούς μισθούς. «Εφαρμόζουμε μια πολιτική πολύ διαφορετική από την προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε. Υπογράμμισε, δε, ότι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση δεν ήταν τόσο ρόδινη και έκανε λόγο για υπεραπόδοση στα έσοδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση προσδοκά ισχυρή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης την επόμενη τριετία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε, βεβαίως, ότι παρακολουθεί τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, χωρίς να ανησυχεί για παγκόσμια ύφεση. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι η προηγούμενη τετραετία ήταν μια χαμένη ευκαιρία και προσέθεσε ότι τους τελευταίους μήνες ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε τους προηγούμενους μήνες. Αν η Ευρώπη βαδίζει σε ύφεση, τότε είναι ευκαιρία να εξετάσουμε πολιτικές που θα στηρίξουν ενεργά τη ζήτηση», τόνισε ο πρωθυπουργός ως προς τα πλεονάσματα. Υπογράμμισε, δε, ότι, αν η χώρα μας απειλείται από τις διεθνείς εξελίξεις, τότε αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου.

Επιμένοντας στη συζήτηση για τα πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός είπε ότι το να ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ κριτική στην τακτική της κυβέρνησης είναι προσβολή στη συλλογική μνήμη και υπογράμμισε ότι τα πλεονάσματα του 3,5% είναι «ζωντανή υπενθύμιση» του τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Είπε, ακόμα, ότι είναι απολύτως συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, καθώς είχε τονίσει ότι θα διεκδικούσε τη μείωση του στόχου μετά την ανάκτηση της αξιοπιστίας. Είπε, όμως, ότι μπορεί να μην το διεκδικεί άμεσα, αλλά θέτει επί τάπητος το ζήτημα και στις διεθνείς επαφές του. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι όσο υψηλότεροι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει όλα τα επιχειρήματα με το μέρος της για να διεκδικήσει τη μείωση των πλεονασμάτων. Προσέθεσε, δε, ότι και το 2020 η κυβέρνηση θα έχει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χρόνο για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που περιέγραψε χθες στην ομιλία του

Ο εκλογικός νόμος και το Σύνταγμα

Ως προς την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση μέσω της επιστολικής ψήφου παρέχει μια διευκόλυνση και δεν αλλοιώνει τη σύσταση του εκλογικού σώματος. Υπογράμμισε ότι η επιστολική ψήφος προβλέπεται στο Σύνταγμα και είναι εφικτή, ώστε να έρθει και η Ομογένεια πιο κοντά στις πολιτικές εξελίξεις. Υπογράμμισε ότι για την αλλαγή αυτή χρειάζονται 200 ψήφοι και έστειλε μήνυμα να ψηφιστεί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ψηφιστεί με 300 ψήφους, ει δυνατόν. Προανήγγειλε, μάλιστα, και ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα.

Αναφορικά με τη συζήτηση για το Σύνταγμα, τόνισε ότι θα ξεκινήσει προς το τέλος Σεπτεμβρίου και θα υπάρξει άνεση χρόνου, ως το τέλος του έτους. Έκανε λόγο για Αναθεώρηση περιορισμένης εμβέλειας, αλλά υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συνδέσει τον εκλογικό νόμο με το Σύνταγμα. Τόνισε ότι η απλή αναλογική είναι απολύτως αρνητική και υπογράμμισε ότι ένα κόμμα με 40% δικαιούται να έχει άνετη πλειοψηφία. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να αναλογιστούν τι θα είχε γίνει, αν στις προηγούμενες εκλογές υπήρχε η απλή αναλογική και αν, εν τέλει, η απλή αναλογική είναι λειτουργική για την πολιτική σταθερότητα.

Να συζητήσουμε με την Τουρκία χωρις απειλές

Ερωτώμενος για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόθεσή του είναι να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη και υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι να συνομιλεί, ώστε στο τέλος να εκτονώνεται η ένταση και να βρίσκονται λύσεις που είναι αμοιβαία αποδεκτές. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, ακόμα, ότι για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ έχει υπάρξει και ευρωπαική αντίδραση. Επέμεινε, δε, ότι και το προσφυγικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκής διάστασης. «Δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη εκμαιεύοντας περισσότερους πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικου. Η Ευρώπη έδωσε κοντά στα 6 δις ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο μιας σωστής συμφωνίας», τόνισε και προσέθεσε ότι «η συζήτηση πρέπει να γίνει χωρίς απειλές, χωρίς τσαμπουκάδες».

Όχι σε βιομηχανία εξεταστικών

Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών, είπε ο κ. Μητσοτάκης ως προς το ενδεχόμενο εξεταστικής για το 2015. Τόνισε, δε, ότι το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό και έχει κριθεί πολιτικά. Ο κ. Μητσοτάκης, δε, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον εκλογικό νόμο να εγκαταλείψει τα της απλής αναλογικής και να αποδείξει αν θέλει να είναι κόμμα εξουσίας. Ο πρωθυπουργός, πάντως, υπογράμμισε ότι η Βουλή κρίνει αν θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση μιας εξεταστικής επιτροπής, εφόσον έρθουν στην Ολομέλεια φάκελοι από τη δικαιοσύνη. Τόνισε, τέλος, ότι το δικό του μέλημα είναι να κοιτάξει προς το μέλλον και να αντιμετωπίσει τα πρακτικά προβλήματα των πολιτών.

Η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει τα της ΔΕΗ

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση και κάποιοι, μέσα από την επιχείρηση, βαρούσαν καμπανάκι για την οικονομική της βιωσιμότητα. Τόνισε ότι πρέπει να ερευνηθεί γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα, αλλά τόνισε αυτό αφορά τη Δικαιοσύνη και όχι την κυβέρνηση. Μίλησε για ένα τολμηρό σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης και είπε ότι όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν λίγο για να σωθεί η επιχείρηση. Ανέφερε ότι θέλει να δει τη ΔΕΗ ως «μπροστάρη», ώστε η χώρα να κερδίσει το στοίχημα του μέλλοντος, με έμφαση τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τόνισε, δε, ότι δεν πρέπει να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω των Δημοσίων Εταιρειών, καθώς αυτό θα πρέπει να γίνεται.

Κάθε πράγμα στον καιρό του για τον ΠτΔ

Ο κ Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει για το αν θα προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. , λέγοντας ότι το ζήτημα είναι ανεπίκαιρο, ενώ μεσολαβεί και η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Τόνισε, δε, ότι η ΝΔ θα επιμείνει και στην πρόταση για εκλογή ΠτΔ ακόμα και με 151 ψήφους. «Κάθε πράγμα στον καιρό του», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πότε καταργούνται τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης

Για το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, ακόμα, ότι από το 2021 θα ξεκινήσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, με στόχο να έχουν καταργηθεί πλήρως ως το 2023. Υπογράμμισε, δε, ότι αν έχουμε υπεραπόδοση στα έσοδα και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, τότε αυτό το «μέρισμα επιτυχίας» μπορεί να κατευθύνεται στη μείωση των φόρων ή στη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Καταργήσαμε το άσυλο της ανομίας

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πολύ σωστά η κυβέρνηση κατάργησε «το άσυλο της ανομίας» χωρίς υποσημειώσεις. Υπογράμμισε, δε, ότι δουλεύει ήδη το νέο μοντέλο αστυνόμευσης των πανεπιστημίων, με αστυνομικές επιχειρήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει. Τόνισε ότι και τα ίδια τα πανεπιστήμια έχουν ευθύνη για το πώς θέλουν τα ίδια να καθορίζουν τους όρους πρόσβασης στους χώρους τους. «Δεν έχουμε πρόθεση να στέλνουμε κάθε τρεις και λίγο την αστυνομία στα πανεπιστήμια», είπε και προσέθεσε ότι το μέτρο θα πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ως προς τα Εξάρχεια, υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο κατασταλτικό και έκανε λόγο για μια ευρύτερη στρατηγική για την απόδοση της περιοχής στους κατοίκους και τη συνολική αναβάθμισή της.

Συμφωνία των Πρεσπών 

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «εθνικά επιζήμια συμφωνία» και τόνισε ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν. «Τη συμφωνία τη θεωρούμε κακή, αλλά τη βρήκαμε, την κληρονομήσαμε», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία είναι ένα αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά κάποια στιγμή θα τον συναντήσει.

Επιτάχυνση για το άσυλο

Ερωτώμενος για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι γίνονται έρευνες για τη διασπάθιση κονδυλίων ως προς το προσφυγικό, με έμφαση τον τομέα του επισιτισμού. Υπογράμμισε, δε, ότι η ευθύνη της Ελλάδας είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφών μεταναστών προς την Τουρκία. «Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, προσθέτοντας ότι ορισμένες δομές θα είναι προσωρινές. Ως προς τις ροές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν επ άπειρον. Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, λέγοντας ότι θα εκκινήσει μια διαδικασία ενημέρωσης των ηγετών της Ευρώπης, ώστε να βοηθήσουν και να γίνει ένας επιμερισμός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. «Είναι αστείο να συζητάμε ότι σήμερα υπάρχουν χώρες που δεν θα δεχτούν να πάρουν ασυνόδευτα παιδιά». Κατηγόρησε, δε, αρκετές χώρες ότι θέλουν να έχουν τα οφέλη του Σένγκεν, χωρίς να συζητούν τον επιμερισμό του προβλήματος. «Αν θέλει μια χώρα να είναι στο Σένγκεν, θα πρέπει να συμμετέχει σε όσα προγράμματα αποφασίσει η Ε.Ε., αλλιώς θα υπάρχουν κυρώσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα χαμηλότερα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων υποβοηθούν την κυβερνητική πολιτική, αλλά και τον στόχο για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα. Προανήγγειλε, δε, ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας θα καταθέσει στο Eurogroup αίτημα για αποπληρωμή των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ.

Διπλές κάλπες το 2023, αν ισχύει η απλή αναλογική

«Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το αν σκέφτεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για να «κάψει» την απλή αναλογική. Τόνισε, όμως, ότι, αν ισχύσει η απλή αναλογική, το 2023 θα είναι διπλές οι κάλπες.

Κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα

«Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε τα κέρδη από τα SMPs και ANFAs», είπε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας την ενσωμάτωση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στον ελληνικό προϋπολογισμό. Τόνισε, δε, ότι αυτό θα συνδεθεί με τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Δεν καταργείται κανένα επίδομα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ακόμα, ότι κανένα επίδομα δεν πρόκειται να καταργηθεί και αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στα αναπηρικά επιδόματα, τα οποία, όπως είπε, έχει αναλάβει προσωπικά. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και τολμηρές πρωτοβουλίες για τα εν λόγω επιδόματα. Ως προς τα εργασιακά, τόνισε ότι στόχος είναι να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα είναι απέναντι σε κάθε περίπτωση εργοδοτικής ασυδοσίας. Έθεσε ως στόχο και την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, μέσω της αύξησης των υπερωριακών αποζημιώσεων, ενώ χαρακτήρισε σημαντική και την παρέμβαση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν απεμπολούμε τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του που άνοιξε η συζήτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα το Bρετανικό Mουσείο δίνει μία μάχη που κάποια στιγμή θα χάσει δεν απεμπολεί η Ελλάδα την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα από αντιπολίτευση κριτική ταυτίστηκε περίπου απόλυτα με τις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου οποιοδήποτε αίτημα με τέτοιο τρόπο ώστε να μη θέτει σε αμφισβήτηση το δίκαιο και πάγιο αίτημα μας

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς από το Reader.gr για αλλαγές στον ποινικό κώδικα σημείωσε ότι επέλεξε να δώσει παραπάνω χρόνο για να ωριμάσουν οι αλλαγές με νέα νομοπαρασκευαστική και ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα επισκεφθεί ο ίδιος το υπουργείο Δικαιοσύνης και πως πρόθεση του είναι οι αλλαγές να έχουν ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Θα δω την ταινία του Γαβρά»

«Ναι θα τη δω σίγουρα, θα έχει κάποιο ενδιαφέρον αν και η εντύπωση μου είναι ότι είναι επαρκώς μονομερής», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα δει την ταινία του Κώστα Γαβρά για τη διαπραγμάτευση του 2015.

«Θα συνιστούσα σε όποιον δει την ταινία να διαβάσει καί κάποια βιβλία που βγήκαν πρόσφατα ώστε να έχει πλήρη εικόνα για το βαθμό της αλαζονείας και της ασχετοσύνης που επέδειξε η κυβέρνηση τότε και οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τόσο να συζητηθεί η περίοδος του 2015, μπορεί να καταθέσει ο ίδιος πρόταση εξεταστικής επιτροπής. Τόνισε, δε, ότι θα είχε ενδιαφέρον αν εμφανίζονται στην ταινία πρόσωπα όπως ο Πάνος Καμμένος και ο Μανώλης Πετσίτης.

Οι προσλήψεις στο δημόσιο

«Το τι συνιστά δρομολογημένη πρόσληψη έιναι αντικείμενο προς συζήτηση», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε εξαγγελίες, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα ευρώ πίστωσης και προσέθεσε ότι ήταν εύκολο για τον κ. Τσίπρα να ανακοινώνει προσλήψεις που δεν υποστηρίζονται από τα οικονομικά δεδομένα. Υπογράμμισε ότι έχουν βρεθεί κονδύλια για την πρόσληψη 800 γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, ενώ προχωρούν και οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή από εκεί που ξεκίνησε ο διαγωνισμός. Τόνισε ότι θα γινουν και προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση, ξεκινώντας με αναπληρωτές καθηγητές, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες.