Δεν διέψευσε τις αγορές η Fed που ανακοίνωσε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος των 1,75-2%.

Με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με 7-3, η Fed αποφάσισε να μειώσε τα επιτόκια με τους Έρικ Ρόζενγκρεν, και Έσθερ Τζορτζ να τάσσονται υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση της Fed μιας και οι ίδιοι ήταν αντίθετοι και στη μείωση των επιτοκίων που προχώρησε η Fed το καλοκαίρι. Ο Τζέιμς Μπούλαρντ έμεινε σταθερός στη γραμμή του για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων στο επίπεδο των 50 μονάδων βάσης.

Παράλληλα η Fed είναι διχασμένη στην τροχιά και την πορεία που θα ακολουθήσει σχετικά με τα επιτόκια. Δέκα από τους 17 αξιωματούχους της Fed δεν πιστεύουν πως η Fed θα προβεί σε νέες μειώσεις επιτοκίων αυτό το έτος, ενώ επτά προβλέπουν μια ακόμη μείωση.

Σύμφωνα με τη Fed η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,2% το 2019, με την ανεργία να να βρίσκεται σταθερά στο 3,7% αυξημένη κατά 0,1% από το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1969.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στην συνέχεια πως η μείωση των επιτοκίων είναι μια κίνηση ασφαλείας έναντι των συνεχιζόμενων κινδύνων όπως είναι η αβεβαιότητα και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι καταναλωτές των ΗΠΑ όπως και η αγορά εργασίας είναι σε μια ισχυρή θέση, αλλά η «αυξανόμενη αβεβαιότητα» βαραίνει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές επεσήμανε ο Τζερόμ Πάουελ. Είμαστε σε μια εποχή δύσκολων αποφάσεων, είπε ο Πάουελ. «Το να απομακρυνθούμε από το πρόβλημα είναι μια καλή ιδέα στη θεωρία, αλλά η εφαρμογή αυτής της αρχής είναι μια πρόκληση. Νομίζω ότι είδατε πως είμαστε πρόθυμοι να κινηθούμε με βάση τα δεδομένα, με βάση την εξελισσόμενη εικόνα κινδύνου».

Σε ερώτηση σχετικά με την αγορά repos o Πάουελ ανέφερε πως δεν θα υπάρξουν «συνέπειες» για την οικονομία ή τη στάση της νομισματικής πολιτικής. Η Fed μπροστά στην έλλειψη ρευστότητας αποφάσισε να συρρικνώσει τον όγκο χρεογράφων που έχει στην κατοχή της. Τόσο την Τρίτη όσο και σήμερα Τετάρτη η διοίκηση της Fed παρενέβει για πρώτη φορά από το 2008 στην αγορά των repoς, με ενέσεις ρευστότητας ύψους 53 δισ. δολαρίων (την Τρίτη), και 75 δισ. δολαρίων την (Τετάρτη).

ΠΗΓΗ: insider.gr