Μετά τις αποφάσεις – «βόμβα» του ΣτΕ που δημοσιεύθηκαν χθες για κομβικές μεταρρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου, το υπουργείο δρομολογεί την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα ενσωματώνει τις αλλαγές αυτές, με στόχο ένα δικαιότερο ασφαλιστικό σύστημα.

Η πρώτη αλλαγή θα αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, που καθορίζουν το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης, τα οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά.

«Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι ιδιαιτέρως χαμηλά και η εφαρμογή τους οδηγεί στη χορήγηση ανταποδοτικής συνταξιοδοτικής παροχής, η οποία τελεί σε προφανή δυσαναλογία προς τις συντάξιμες αποδοχές», αναφέρουν οι δικαστές του ΣτΕ.

Η κρίση αυτή ευνοεί τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές.

Σήμερα η ανταποδοτικότητα είναι στο 46,80% για 42 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή δεν φτάνει ούτε στο μισό του συντάξιμου μισθού για όσους φεύγουν με πολλά έτη.

Παράλληλα θα νομοθετηθεί ένα νέο σύστημα εισφορών για 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ η εισφοροδότησή τους στο 20% των αποδοχών τους.

Το νέο σύστημα που μελετά το υπουργείο Εργασίας, θα είναι αποσυνδεδεμένο από το δηλωθέν στην εφορία εισόδημα «χωρίς να πλήττει υπέρμετρα το εισόδημα που παράγεται κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου», υποστηρίζουν οι δικαστές. 

Από 1/1/2019 οι εισφορές υπολογίζονται μεν στο 13,33% αλλά μόνο για όσους δεν εμπίπτουν στην ελάχιστη κλίμακα, καθώς για αυτούς το 20% παραμένει σταθερό.

Πηγή: Insider.gr