Ο οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα των τρίων εκ των τεσσάρων τραπεζών και συγκεκριμένα της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank από «B-» σε «B», με θετικό το  outlook από σταθερό, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς στο «B-», αναβαθμίζοντας ωστόσο το outlook της τράπεζας από σταθερό σε θετικό.

Η αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αντανακλά το γεγονός ότι η επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη θα κάνει καλό στις επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος.

Ο οίκος σε ανακοίνωση του επισημαίνει πως τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη βελτιώνονται για τις ελληνικές τράπεζες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης στις 20 Απρίλιου του 2018. Τον Σεπτέμβριο του 2019 μπήκε οριστικό τέλος στα capital controls χωρίς δυσμενή αντίκτυπο στις καταθέσεις.

 Η Standard & Poor's εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% την τριετία 2019-2022, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η εσωτερική ζήτηση και η και οι ισχυρός εξαγωγικός τομέας της χώρας εκτιμά ότι θα συνεχιστούν.

Παράλληλα όπως επισημαίνει ο οίκος ανακάμπτει η εγχώρια στεγαστική αγορά. Όπως σημειώνει, η διόρθωση στις τιμές έληξε το τέταρτο τρίμηνο του 2017 μετά από πτώση μεγαλύτερη από 40% από το 2008 και έπειτα. Οι τιμές των εμπορικών κτιρίων και κατοικιών έχουν αυξηθεί σημαντικά έκτοτε, ειδικά στο πρώτο μισό του 2019, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις πόλεις. Ο ρυθμός της ανάκαμψης των τιμών των εμπορικών κτιρίων και κατοικιών διαδραμτίζει σημαντικό ρόλο για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων NPEs περίπου 75 δισ. ευρώ από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019.

Η Standard & Poor's προβλέπει ότι το συνολικό ποσοστό των NPEs μπορεί να μειωθεί κάτω από το 35% ως το τέλος του 2020 και στο 25% το 2021, από περίπου 46,7% που καταγράφηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο οίκος αναφέρει πως οι περισσότερες τράπεζες έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων για την άμεση πώληση ή τιτλοποίηση NPEs ενώ επισημαίνει πως το σχέδιο «Ηρακλής», που εγκρίθηκε από την DG Comp, θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις υψηλού επιπέδου των ελληνικών τραπεζών και θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιταχύνουν τις πωλήσεις NPEs, αν και ο βαθμός αξιοποίησης του σχεδίου από κάθε τράπεζα διαφοροποιείται και θα εξαρτηθεί από τους τελικούς όρους που θα τεθούν.

Πηγή: insider.gr