Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, η πλειοψηφία των δικαιούχων που έκαναν ένσταση θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχουν εγκριθεί 241.068 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα ενώ ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα φτάσει στους 300.000 ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν 255.000 δικαιούχοι.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το κοινωνικό μέρισμα είναι 200 εκατομμύρια ευρώ ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν 175 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα θα γίνονται μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου ενώ η καταβολή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. 

Το κοινωνικό μέρισμα

Μετά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα διευκρινίστηκε ότι ΑμεΑ που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη από τους γονείς τους αλλά υποβάλλουν και δική τους, ξεχωριστή φορολογική δήλωση δεν πρέπει να κάνουν αίτηση με τον δικό τους ΑΦΜ, αλλά να κάνουν οι γονείς τους.

Χρειάζονταν όμως κι άλλες παρεμβάσεις στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, οι παράμετροι της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ επικαιροποιήθηκαν έτσι ώστε να καλύψουν 2 ακόμα κατηγορίες:

  • Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Αφορά κατά κύριο λόγο στις περιπτώσεις εξαρτώμενων μελών ΑμεΑ.
  • Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα 7 έτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα δεν μπορούσε να εντοπίσει την εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση και απέρριπτε την αίτηση, αφού η ΚΥΑ απαιτεί 7ετή μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, η οποία τεκμαίρεται από την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών δηλώσεων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα προβλέπεται να κλείσει το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής και να πιστωθούν τα 700 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Επίσης το διήμερο 30-31 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και το επίδομα θέρμανσης σε περίπου 600.000 νοικοκυριά.