Σύμφωνα με το insider.gr, απόλυτα επιτυχής κρίνεται η έκδοση 15ετούς ομολόγου για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού δημοσίου, καθώς  συγκέντρωσε προσφορές ύψους 18,8 δισ. ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι επενδυτές προσέφεραν στην Ελλάδα 7,5 φορές περισσότερα από όσα ζητούσε να δανειστεί.

Το τελικό επιτόκιο της έκδοσης του 15ετούς ομολόγου, αλλά και το σε ποιους επενδυτές κατέληξε, θα γίνει γνωστό στις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Πέριξ του 1,87% και 1,90% το επιτόκιο

Τελικά από το ομόλογο λήξης στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο σύμφωνα με τραπεζικές πηγές να κυμαίνεται μεταξύ 1,87% και 1,90% (το pricing και το allocation θα ολοκληρωθεί στις 6 ώρα Ελλάδος).

Η μεγάλη ζήτηση που συγκέντρωσε η έκδοση του 15ετούς ομολόγου αναδείχθηκε από δημοσίευμα των Financial Times, όπου φιλοξενούνται δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η χώρα έχει ήδη καλυμμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τη φετινή χρονιά και η σημερινή έκδοση θα μειώσει την εξάρτηση της Ελλάδος από βραχυπρόθεσμο χρέος (έντοκα γραμμάτια). «Στέλνει στις αγορές το μήνυμα «ναι μπορούμε»», είπε ο κ. Τσάκωνας.

Τι υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία για το νέο 15ετές ομόλογο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα κέρδη της Ελλάδας από το 15ετές ομόλογο θα είναι τα εξής:

  • Η ελληνική οικονομία λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές, σε τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα, για πρώτη φορά μετά από την πολυετή κρίση.
  • 15ετές Ομόλογο = 15ετής Εμπιστοσύνη!
  • Η Ελληνική Δημοκρατία δανείζεται με πολύ χαμηλό κόστος, πολύ χαμηλότερο από αντίστοιχης διάρκειας έκδοση του 2009, βελτιώνοντας το προφίλ και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
  • Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δις ευρώ, όταν προσφέρθηκαν περίπου 19 δις ευρώ. Γεγονός που υπογραμμίζει τη μεγάλη ζήτηση για Ελληνικούς τίτλους, κυρίως μάλιστα από θεσμικούς, μακροπρόθεσμους, επενδυτές του εξωτερικού.
  • Έτσι η Ελλάδα διατηρεί ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών, διασφαλίζοντας τον ομαλό δανεισμό της με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές.
  • Μέσα σε έξι μήνες διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και πέραν του 2032 που είχε τεθεί ως ορόσημο από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές.