Όπως αναφέρει το insider.gr o όμιλος εξαγόρασε από τη γερμανική εταιρεία Juwi φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, ισχύος 204 μεγαβάτ το οποίο ήδη βρίσκεται σε αρχικά στάδια ανάπτυξης και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2021.Η ετήσια παραγωγή της μονάδας θα ξεπερνά τις 300 γιγαβατώρες και θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών ενώ θα αποφευχθούν ρύποι CO2 οι οποίοι αντιστοιχούν σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους. 

Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες της στρατηγικής του ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης τόνισε ότι η επιχείρηση αποβλέπει στη βελτίωση των βασικών δραστηριοτήτων της, στην ανάπτυξη της δραστηριότητας trading και σε επενδύσεις (ύψους 500 εκατ -1 δις ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια) και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στην επέκταση στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο. 

Το έργο εντάσσεται στη νέα στρατηγική των ΕΛΠΕ η οποία θέτει ψηλά στην ατζέντα του ομίλου (και στο χαρτοφυλάκιο) την πράσινη ανάπτυξη, η οποία σηματοδοτείται με έργα σε ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, στόχος του ομίλου είναι η εγκατεστημένη ισχύς να φθάσει τα 300 μεγαβάτ μέχρι το 2021 και τα 600 μέχρι το 2025. Η στρατηγική της εταιρείας βασίζεται σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 1000 μεγαβάτ (φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα) σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και στην εξαγορά ώριμων έργων ή έργων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία. 

Το κόστος της επένδυσης θα κυμανθεί από 130 έως 140 εκατ. ευρώ ανάλογα με την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί. Ο όμιλος δεν αποκλείει να χρηματοδοτήσει το έργο με ίδιους πόρους ωστόσο, δεδομένης της αυξανόμενης επενδυτικής δραστηριότητας, δεν αποκλείεται η εισροή κεφαλαίων από άλλες πηγές.

Διαβάστε περισσότερα στο insider.gr