Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που βάζουν προσωρινό «λουκέτο» λόγω του κορονοϊού, θα λάβουν αποζημίωση ύψους 800 ευρώ έκαστος, στις αρχές Απριλίου, με δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Διευκρινίστηκε δε ότι για να ισχύσουν όλες οι διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις, θα πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. 

Το μέτρο, όπως ανακοινώθηκε, αφορά περίπου 500.000 ανθρώπους.

Στο 6% ο ΦΠΑ για προϊόντα ατομικής υγιεινής 

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η μείωση στο 6% από το 24% του ΦΠΑ για τα εξής προϊόντα:

  • Μάσκες
  • Γάντια
  • Αντισηπτικά
  • Μαντηλάκια
  • Σαπούνι (προϊόντα υγιεινής)
  • Αιθυλική αλκοόλη (αν χρησιμοποιείται για αντισηπτικά)

Όρος για την αναστολή φορολογικών και οικονομικών υποχρεώσεων οι θέσεις εργασίας 

«Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον COVID-19, που είναι είτε ανοιχτές είτε κλείνουν με κρατική εντολή. Δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον Μάρτιο.

Γι αυτές τις επιχειρήσεις αναστέλλονται για 4 μήνες:

  • Καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ Μαρτίου
  • Βεβαιωμένες οφειλές σε ΔΟΥ
  • Καταβολή δόσεων βεβαιωμένων οφειλών

Προυπόθεση αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις. 

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται από τον κορονοϊό:

  • Αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου για τέσσερις μήνες

Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην άμεση πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι, από 25/2- 13/3 έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από το 2021.

Η ΑΑΔΕ πληρώνει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε επιχειρήσεις και πολίτες, ύψους έως 30.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που κλείνουν, θα καταβάλλουν το 60% του ενοικίου για Μάρτιο και Απρίλιο για την επαγγελματική στέγη. Το ίδιο θα ισχύσει για την α' κατοικία των εργαζομένων. 

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου δεν θα πληρωθούν στις τράπεζες τα χρεολήσια επιχειρηματιών που πλήττονται από τον COVID-19.

«Η διευκόλυνση από τις τράπεζες και οι σχετικές παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις να αφορά και σε φυσικά πρόσωπα και να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Να προσδιοριστούν από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών οι τραπεζικές συναλλαγές για τις οποίες δεν απαιτείται φυσική παρουσία, για την προστασία τραπεζοϋπαλλήλων και πελατών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα για την προστασία του Χρηματιστηρίου.

«Η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας είναι προτεραιότητες και ακολουθεί η οικονομία» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Η απόφαση του Eurogroup κάλυψε τις ελληνικές προτεραιότητες» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε πως φέτος η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πιάσει το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

«Η χώρα μας ισότιμα διαθέτει τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας για να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των επιπτώσεων της εξάπλωσης του COVID-19», επεσήμανε.