«Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του σε όλους τους εργαζομένους. Δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες να το καταβάλλουν μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ανακοίνωση του τρίτου πακέτου οικονομικών μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων μετά τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ σχολιάζοντας ότι «είναι δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος».

Τι περιλαμβάνει το τρίτο πακέτο μέτρων:

 • Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα, με αναστολή δόσεων για τρεις μήνες.
 • Έχοντας διασφαλίσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, στηρίζουμε 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους με επέκταση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ. Θα είναι ακατάσχετη η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ενώ το συνολικό κόστος αυτής ξεπερνά για τον Απρίλιο τα 2 δισ. ευρώ. Η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται. Περιλαμβάνονται περίπου 440.000 επιχειρήσεις. Θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν.
 • Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του σε όλους τους εργαζομένους. Δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες να το καταβάλλουν μεταγενέστερα.
 • Έκτακτο δώρο Πάσχα θα λάβουν 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία.
 • Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Το σύνολο των μέτρων διαμορφώνεται μέχρι σήμερα στα 10 εκατ. ευρώ.

Προσωρινή αναστολή συμβάσεων

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε πως δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες των οποίων πλήττεται ο τζίρος να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή των συμβάσεων όσων δικαιούνται το βοήθημα των 800 ευρώ. Επίσης:

 • Οι επιχειρήσεις που πλήττονται εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό του COVID-19 μπορούν να θέσουν μέρος ή το σύνολο των συμβάσεων του προσωπικού τους σε καθεστώς αναστολής. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα αποφασιστούν από το υπουργείο. Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί για ένα μήνα και αν χρειαστεί θα παραταθεί. «Είναι απολύτως έκτακτο, προσωρινό και απολύτως αναγκαίο», τόνισε.
 • Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου απαγορεύεται ρητά να προχωρήσει σε καταγγελία συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων
 • Ο εργοδότης υποχρεούται να κρατήσει τον αριθμό των εργαζομένων.
 • Οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ δικαιούνται όσοι εργαζόμενοι είναι γραμμένοι στην ΕΡΓΑΝΗ ή είναι σε καθεστώς αναστολής η σύμβασή τους μέχρι το χρονικό διάστημα 30 Απριλίου.
 • Το ποσό των 800 ευρώ είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.
 • Ο εργοδότης μπορεί να δηλώσει εργαζομένους στην ΕΡΓΑΝΗ για να εισπράξουν το ποσό των 800 ευρώ αλλά οφείλει να τους ενημερώσει.
 • Σε περίπτωση που δεν δηλώσει τους εργαζομένους δεν θα πάρουν το ποσό των 800 ευρώ ενώ δεν θα ανασταλεί η δυνατότητα πληρωμής των δανείων τους για τρεις μήνες.
 • Ο εργαζόμενος που δικαιούται το ποσό των 800 ευρώ θα κάνει τη σχετική δήλωση σε ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία.
 • Το ποσό των 800 ευρώ το δικαιούνται όσοι απολύθηκαν και όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση.
 • Το δώρο του Πάσχα μπορεί να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις στο σύνολό του μέχρι το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας.

Πρόστιμα για τις παράλογες τιμές σε μάσκες και αντισηπτικά

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «θα βγουν συνεργεία στους δρόμους για ελέγχους και θα επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους έχουν ανεβάσει παράλογα τις τιμές τους σε μάσκες και αντισηπτικά».

«Σήμερα δημοσιεύεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που μας δίνει εργαλεία για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας… Τα πρώτα πρόστιμα θα επιβληθούν σε όσους δεν καταλαβαίνουν ότι αυτές τις ώρες όλοι κρινόμαστε» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και καθησύχασε ότι υπάρχει επάρκεια στα προϊόντα αυτα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.