Απόλυτη επικράτηση των πωλητών διαφάνηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, με την αγορά να επιδίδεται σε νέα κατακόρυφη πτώση, καθώς η κρίση του κορονοϊού, που έχει βάλει σε καραντίνα ολόκληρο τον πλανήτη, επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών. Νέο σφυροκόπημα δέχθηκαν οι τράπεζες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι, με σημαντική καθυστέρηση μετά το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα και ολοκληρώθηκε μετά τις 18:00 το απόγευμα. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 513,07 μονάδες, καταγράφοντας βουτιά 7,58%. Στα 35,7 εκατ. διαμορφώθηκε η αξία.

Η εικόνα στο ταμπλό

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,52%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,27%.

Απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-7,29%), της Motor Oil (-6,66%), της Τέρνα Ενεργειακή (-6,55%), της Aegean Airlines (-6,49%) και της Εθνικής (-5,94%). Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ταξιδιών(-6,66%) και των Τροφίμων (-5,53%).

Ανοδικά κινούνται μετοχές, πτωτικά και παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Q&R +8,29% και Έλτον Χημικά +7,44%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ιντρακάτ -11,20% και MLS -10,71%.

Τα τεχνικά προβλήματα

Τεχνικά προβλήματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν επέτρεψαν την ομαλή εκκίνηση της αγοράς στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας, καθώς υπήρξε πρόβλημα στη μετάδοση των δεδομένων.

Να σημειωθεί πως τις προηγούμενες εβδομάδες τα τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ ήταν συχνά.

Κάποιοι εκ των παραγόντων της αγοράς συσχετίζουν τα προβλήματα αυτά με την πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, για την οποία, όπως αναφέρουν, υπήρξε βιασύνη για να λειτουργήσει.

Πηγή: insider.gr