Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) η πανδημία μπορεί να φέρει «τσουνάμι» ανεργίας, καθώς ενδέχεται να χαθούν περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Αν και ακόμα είναι νωρίς για συμπεράσματα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 – 2009, 22 εκατ. εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, όπου εξαιτίας των λάθος εκτιμήσεων του Ντόναλντ Τραμπ για την έκταση του προβλήματος του κορονοϊού, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, την εβδομάδα από 7 μέχρι 14 Μαρτίου, οπότε και άρχισαν να κλείνουν μαγαζιά και υπηρεσίες, παρατηρήθηκε «έκρηξη» των αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος ανεργίας.

Όπως εκτιμάται οι υπηρεσίες, οι εργάτες σε εργοστάσια και ο κατασκευαστικός κλάδος στις ΗΠΑ, θα πληγούν βαθιά από τον κορονοϊό.

Χάθηκαν περίπου 40.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Δυσοίωνη είναι η εικόνα στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες ημέρες αναγγέλθηκαν στην ΕΡΓΑΝΗ πάνω από 10.000 απολύσεις, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό απολυθέντων το Μάρτιο περίπου στις 40.000 άτομα.

Όπως είπε και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «η πρώτη εικόνα του συστήματος Εργάνη μοιάζει απογοητευτική».

ΟΟΣΑ: Θα κάνουμε χρόνια να ανακάμψουμε 

«Η παγκόσμια οικονομία θα κάνει χρόνια να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.

Μιλώντας στο BBC, ο Γκουρία είπε ότι το οικονομικό σοκ από τον κορονοϊό είναι ήδη μεγαλύτερο από αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ενώ τόνισε ότι αποτελεί «ευσεβή πόθο» να πιστεύουμε ότι οι χώρες θα ανακάμψουν γρήγορα. Όπως είπε, η πρόσφατη προειδοποίηση του ΟΟΣΑ (στις 2 Μαρτίου), ότι μία σοβαρή έξαρση του ιού θα μπορούσε να μειώσει κατά το μισό, στο 1,5%, την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, φαίνεται ήδη πολύ αισιόδοξη.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ επεσήμανε ότι, αν και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα χαθούν και των εταιρειών που θα χρεοκοπήσουν παραμένει αβέβαιος, οι χώρες θα αντιμετωπίζουν τον οικονομικό αντίκτυπο «για τα επόμενα χρόνια». 

Πρόσθεσε ότι πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα εισέλθουν σε ύφεση τους επόμενους μήνες, η οποία ορίζεται ως μείωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. «Ακόμη και αν δεν υπάρξει μία παγκόσμια ύφεση, θα υπάρχει είτε στασιμότητα είτε αρνητική ανάπτυξη σε πολλές οικονομίες του κόσμου, περιλαμβανομένων μερικών από τις μεγαλύτερες, και συνεπώς δεν θα υπάρχει μόνο χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη μελλοντική ανάκαμψη», σημείωσε.