Το επίδομα θα λαμβάνει πια το 81% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, καλύπτονται και οι ασφαλιστικές εισφορές τους για 45 ημέρες, ενώ αναστέλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις για 4 μήνες.

Τι θα ισχύσει για το δώρο Πάσχα 

Τα μέτρα καλύπτουν και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ το οικονομικό επιτελείο τόνισε ότι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όσους εργοδότες δεν έχουν ενταχθεί στις έκτακτες ρυθμίσεις. Για όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν, το ποσό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής, θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

800 ευρώ και στους επιστήμονες - Πώς θα καταβληθούν 

Το αίτημα για καταβολή 800 ευρώ και σε επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς) έγινε δεκτό και έτσι, αρχικά θα καταβληθούν 600 ευρώ μέσω voucher και μέχρι τέλος Απριλίου θα πάρουν ακόμα 200 ευρώ.

Για την αποζημίωση Μαΐου, αν συνεχιστεί η κρίση, οι ειδικές κατηγορίες έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς των 800 ευρώ.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ανακοινώθηκαν από τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών:

 • Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους και των θέσεων απασχόλησης. 800.000 επιχειρήσεις καλύπτονται από τα έκτακτα μέτρα και ελαχιστες πια εξαιρούνται. Για το 99% αυτών προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία.  Εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα οι δόσεις βεβαιωμένων οφειλών, παρέχεται έκπτωση 25% για τον μήνα Απρίλιο. Προϋπόθεση η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
 • Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι ανεξαρτήτου νομικής μορφής.
 • Θεσπίζεται το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ. Συνίσταται στην άμεση χρηματοδότηση επιχειρήσεων, απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
 • Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί από την κρίση και δεν έχουν ενταχθεί στα έκτακτα μέτρα, υποχρεούνται να το καταβάλλουν στην ώρα του. Σε περίπτωση αναστολής, το ποσό που αντιστοιχεί στην περίοδο αναστολής καταβάλλεται από τον προυπολογισμό του κράτους. Για το υγειονομικό προσωπικό ελπίζουμε η έκτακτη ενίσχυση να καταβληθεί μέχρι τις 10 Απριλίου.
 • Οι τράπεζες θα διευκολύνουν την καταβολή των δόσεων σε πολίτες και επιχειρήσεις που πλήττονται.
 • Μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα με 150 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Εργασίας.
 • Προβλέπεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός από το υπουργείο Οικονομικών.

Γεωργιάδης: Αποπληρωμή επιτοκίων επιχειρηματικών δανείων - Αναστολή πληρωμής για ιδιώτες που πλήττονται 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε:

 • Αποπληρωμή για Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Το μέτρο δύναται να επεκταθεί για δύο μήνες.
 • Όλες οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι όσοι βρίσκονται στην περίμετρο προστασίας (δικαιούχοι 800 ευρώ και επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ τους έχουν ενταχθεί στα μέτρα) δικαιούνται τρίμηνη αυτόματη αναστολή αποπληρωμής των χρεών τους.
 • Συνεννόηση με τις τράπεζες για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των επιταγών. Σε επιχειρήσεις με εξαγωγές δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας και θα υπάρξει ο τρόπος μέσω τραπεζών για την αποπληρωμή επιταγών προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία των επιχειρήσεων.
 • Κατάθεση κεφαλαίου ενός εκατομμυρίου ευρώ για ενίσχυση επιχειρήσεων που πλήττονται για να λάβουν δάνεια από τις τράπεζας για να λειτουργήσουν άμεσα.

«Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί και θα ξεπεράσουμε μαζί την κρίση. Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει στα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει το μέλλον μας σε κίνδυνο. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε την κατανόηση όλων. Σε αυτή τη μάχη χρειαζόμαστε τη συνεργασία και την υπευθυνότητα όλων για να πάμε μπροστά. Αν όλα τηρηθούν με το σχέδιο που έχουμε πιστεύουμε θα βάλουμε μπρος την οικονομία μας γρήγορα», κατάληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Βρούτσης: Διασφαλισμένη η καταβολή του Δώρου Πάσχα

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε:

 • Την 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr ώστε οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα ηλεκτρονικά έντυπα
 • Υπάρχει νέα φόρμα υποβολής στην ΕΡΓΑΝΗ με ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας έτσι ώστε αν οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή να πάρουν τα μέτρα στήριξης.
 • Από σήμερα το έντυπο εργοδοτών έχει εμπλουτισθεί με τους ΚΑΔ για τα shop in a shop αλλά και για τις ψηφιακές επιχειρήσεις.
 • Από 6/4 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ΕΡΓΑΝΗ
 • Το ποσό των 600 ευρώ που αφορά τους επιστήμονες είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Μέχρι τέλος Απριλίου θα πάρουν ακόμα 200 ευρώ.
 • Για την αποζημίωση Μαΐου, αν συνεχιστεί η κρίση, οι ειδικές κατηγορίες έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς των 800 ευρώ.
 • Στην ΠΝΠ που θα εκδοθεί υπάρχει διάταξη για 25% μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τον Φεβρουάριο-Μάρτιο ελευθέρων επαγγελματιών.
 • Δώρο Πάσχα: Η καταβολή προς όλους τους εργαζόμενους είναι διασφαλισμένη. Οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους ή πλήττονται θα μπορεί να καταβληθεί μέχρι το καλοκαίρι, μέχρι τις 30 Ιουνίου. Το τμήμα του Δώρου που δεν θα καταβληθεί θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Για την στήριξη των ανέργων ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε ΟΤΑ και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων και του ΟΑΕΔ.
 • Οι άνεργοι θα μπορούν να εντάσσονται ηλεκτρονικά στο μητρώο.