Σύμφωνα με το STAR, 15 με 17 Απριλίου το επίδομα των 800 ευρώ θα πάρουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης.

Στις 16 Απριλίου θα δοθεί η α' δόση voucher ύψους 400 ευρώ στους επιστήμονες. Τα υπολειπόμενα 200 ευρώ θα καταβληθούν προς το τέλος του μήνα.

Στις 25 με 27 Απριλίου, το επίδομα των 800 ευρώ θα καταβληθεί στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Επίσης, από τις 5 μέχρι τις Μαΐου θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Επίσης στις 9 Απριλίου θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα σε 108.000 εργαζομένους στην Υγεία και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Διορθώσεις

Όσοι εργαζόμενοι έκαναν αίτηση από 1-10 Απριλίου για το επίδομα, έχουν το δικαίωμα οι ίδιοι αλλά και οι επιχειρήσεις να κάνουν διορθώσεις 10 με 12 Απριλίου.

Μέτρα στήριξης τον Μάιο

Σύμφωνα με το OPEN, σε περίπτωση που επεκταθεί η κρίση θα δοθούν μέτρα στήριξης σε:

  • Πρωτογενής τομέα
  • Τουρισμό
  • Ναυτιλία
  • Ενέργεια
  • Μεταφορές

Ταμειακά διαθέσιμα του κράτους

Το ελληνικό κράτος έχει 20 δισ. ευρώ καταθέσεις σε τράπεζες, 15,7 δισ. ευρώ «μαξιλάρι ασφαλείας». Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 6,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος των 800 ευρώ.

Πώς θα κάνετε αίτηση για το επίδομα

Οι δηλώσεις γίνονται με σειρά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Συγκεκριμένα:

  • 6/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 6.
  • 7/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 7.
  • 8/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 8.
  • 9/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 9.
  • 0/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 0.

Βήμα 1: Πληκτρολόγηση της διεύθυνσης https://supportemployees.yeka.gr.

Bήμα 2: Ο επισκέπτης καλείται να διαβάσει τους όρους χρήσης, στο κάτω δεξιά μέρος της σελίδας και να πατήσει «αποδοχή». Στη συνέχεια καταχωρεί τους κωδικούς που χρησιμοποιεί στο TAXIS πατώντας στο κέντρο της σελίδας την επιλογή «Είσοδος με TaxisNet».

Βήμα 3: Ο επισκέπτης καταχωρεί τον ΑΦΜ. Προσοχή: Αν το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ δεν αντιστοιχεί στη μέρα για την υποβολή της αίτησης είναι αδύνατο ο εργαζόμενος να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Στην περίπτωση που το σύστημα δεν επιτρέπει την είσοδο εμφανίζεται σχετικό μήνυμα.

Βήμα 4: Ο εργαζόμενος καταχωρεί τους κωδικούς ΤAXISnet (Username και Password) και στη συνέχεια εισέρχεται στις υπηρεσίες WEB της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Εδώ απαιτείται επιβεβαίωση κωδικών με την επιλογή «Εξουσιοδότηση».

Βήμα 5: Ο εργαζόμενος κάνει επιλογή την «Υπεύθυνη Δήλωση». Συμπληρώνεται αυτόματα η ημερομηνία της αναστολής σύμβασης εργασίας με την επιχείρηση/εργοδότη, ή εφόσον η σύμβαση εργασίας με επιχείρηση/εργοδότη έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 με καταγγελία σύμβασης εργασίας ή οικειοθελή αποχώρηση συμπληρώνεται [Ναι] στο αντίστοιχο πεδίο και συμπληρώνεται η σχετική ημερομηνία.

Συμπληρώνεται [Ναι ή Οχι] στα αντίστοιχα πεδία που αφορούν τη μίσθωση κύριας κατοικίας, τα στοιχεία του εκμισθωτή (Ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ του εκμισθωτή), στην περίπτωση που η επιχείρηση/εργοδότης ανήκει σε εκείνους που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής.

Προσοχή: Το τηλέφωνο επικοινωνίας και το email καταχωρούνται από τον εργαζόμενο.

Στο πεδίο «ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της δήλωσης αναστολής σύμβασης εργασίας που έκανε ο εργοδότης.

Στο 5ο βήμα (στοιχεία αίτησης) και στο πεδίο «Τίτλος Τράπεζας», επιλέγεται η τράπεζα από λίστα και ο κωδικός της συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, ενώ ο Αριθμός Λογαριασμού IBAN συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο.

Βήμα 6: Έλεγχος και τελική υποβολή. Προσοχή: Πριν από την υποβολή να πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου διότι μετά την οριστικοποίησή του δεν επιτρέπονται διορθώσεις.

Κάνετε «κλικ» στην επιλογή «Υποβολή» και γίνεται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου για τυχόν σφάλματα.

Αν δεν εντοπιστούν σφάλματα, οριστικοποιείται η αίτηση με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής. Το έντυπο της αίτησης θα μπορεί να αποθηκευτεί ή και να εκτυπωθεί. Ο εργαζόμενος ως αποδεικτικό υποβολής θα έχει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο της πλατφόρμας. Η πληρωμή της αποζημίωσης των 800 ευρώ θα γίνει σε λίγες μέρες, ενώ όσοι δικαιούνται την έκπτωση ενοικίου, λογικά θα συνεννοηθούν με τους ιδιοκτήτες ότι έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης από τον κορονοϊό.