Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, εξετάζεται η πιθανότητα να εισπράξουν οι συνταξιούχοι «εδώ και τώρα» τα χρήματα που διεκδικούν, υπό την προϋπόθεση ότι με αυτή την εφάπαξ πληρωμή θα κλείσει οριστικά το περιθώριο κάθε περαιτέρω διεκδίκησης από την πλευρά των δικαιούχων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση η τελική πολιτική λύση να αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων, τόσο αυτούς που έχουν προσφύγει ήδη στα δικαστήρια όσο και εκείνους που δεν έχουν προσφύγει.

Στόχος είναι να αποφευχθεί ένα κύμα προσφυγών στα δικαστήρια, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα να επωμισθούν οι συνταξιούχοι έξοδα και να καθυστερήσουν ακόμη και αρκετά χρόνια να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Επίσης, ο δεύτερος κυβερνητικός στόχος είναι ολόκληρο το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από την καταβολή των αναδρομικών να επιβαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό.

Ούτως ή άλλως το 2020 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 4,5% ή 7% σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης αν προστεθούν και οι τόκοι. 

Διαβάστε ακόμα: 

Απόφαση ΣτΕ: Αναδρομικά 11 μηνών μόνο για... λίγους

Πέτσας: Να μην κάνουν προσφυγές για τα αναδρομικά οι συνταξιούχοι - Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής