Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε σχεδόν το σύνολο των καθημερινών μας συνηθειών και παράλληλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται την εκάστοτε χρονική στιγμή για την θωράκιση της υγείας σε συνάρτηση με την διάρκεια αυτών, τείνουν να αποτελέσουν τον βασικό ρυθμιστή πολλών κλάδων της οικονομίας όχι μόνο της χώρας μας αλλά του συνόλου της ανθρωπότητας .

Αυτό ανέφερε σε πρόσφατη ανάλυσή του ο κ. Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. Στην έρευνα καταγράφονται οι περιοχές στις οποίες παρατηρήθηκαν μειώσεις ενοικίων αλλά και οι συνθήκες που κατά τον ίδιο «κρατούν» υψηλά τις οικιστικές μισθώσεις, με την εφαρμογή της «έκπτωσης» του ενοικίου κατά 40% να παίζει ρόλο, ενώ 60% λιγότεροι ιδιοκτήτες σε σχέση με το πρώτο lockdown μείωσαν τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης εν μέσω καραντίνας.

Γενικότερα, στα τέλη του 2020, καταγράφηκαν μειώσεις σε πολύ μικρή αριθμητική κλίμακα σε σχέση με το σύνολο των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων.

Σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν μειώσεις των ζητούμενων ενοικίων

Μειώσεις των ζητούμενων τιμών μίσθωσης καταγράφηκαν σε ακίνητα με υψηλά αρχικά ζητούμενα μισθώματα σε σχέση με το προφίλ του ακινήτου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή Ιλίσια το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για διαμέρισμα 65τμ κατασκευής του 1975 ήταν 9€/τμ και μειώθηκε στα 8,3 €/τμ, όπως και στην περιοχή Εξάρχεια – Νεάπολη το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα ήταν 13,3€/τμ και μειώθηκε στα 12€/τμ για διαμέρισμα 75τμ κατασκευής του 1980, ενώ στον Νέο Κόσμο η αρχική ζητούμενη τιμή μίσθωσης  διαμερίσματος 42τμ κατασκευής του 1970, ήταν 11,3€/τμ και διαμορφώθηκε μετά την μείωση του ιδιοκτήτη στα 10,5€/τμ. Ζητούμενα μισθώματα που ακόμη και μετά τις οικειοθελείς μειώσεις των ιδιοκτητών, παραμένουν υψηλά.

Στα βόρεια προάστια, στο Χαλάνδρι το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για ισόγειο διαμέρισμα 110 τμ κατασκευής του 1975 ήταν 6,8€/τμ και μειώθηκε στα 6,3 €/τμ, όπως και στα Μελίσσια το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα ήταν 8,5€/τμ και μειώθηκε στα 7,5€/τμ για διαμέρισμα 118τμ κατασκευής του 2001, ενώ στην Νέα Ερυθραία η αρχική ζητούμενη τιμή μίσθωσης  διαμερίσματος 125 τμ κατασκευής του 2000, ήταν 8,8€/τμ και διαμορφώθηκε μετά την μείωση του ιδιοκτήτη στα 8€/τμ. Στο Νέο Ψυχικό το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για διαμέρισμα 55τμ κατασκευής του 1965 ήταν 14,5€/τμ και μειώθηκε στα 12,36 €/τμ, ενώ στην Νέα Σμύρνη το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για διαμέρισμα 97τμ κατασκευής του 1980 ήταν 7,2€/τμ και μειώθηκε στα 6,7 €/τμ.

Γενικότερα οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης οικιστικών ακινήτων, δεν έχουν επηρεαστεί από το δεύτερο lockdown μέχρι στιγμής.

Όπως σημειώνεται,  η παράταση του lockdown ή/και νέων εν δυνάμει μορφών «υποχρεωτικού» lockdown, και οι τυχόν νέες συνθήκες – όροι που θα επιβληθούν μετά την άρση του lockdown σε συνάρτηση με την εικόνα της «πραγματικής» οικονομίας, τους δείκτες ανεργίας, τη διαθεσιμότητα και η ευκολία  δανεισμού, τα αναπτυξιακά μέτρα που θα στοχεύουν στην οικονομική ενδυνάμωση των πολιτών, το φορολογικό καθεστώς, τα μέτρα στήριξης των υφιστάμενων επενδυτών και προσέλκυσης νέων, το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων για την εργασία τους και τα εισοδήματά τους αλλά και η εν γένει εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα της χώρας μας θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία τόσο των τιμών μίσθωσης οικιστικών ακινήτων αλλά και το σύνολο της κτηματαγοράς.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης οικιστικών ακινήτων κατέγραψαν τα προηγούμενα δυο χρόνια αυξητικές τάσεις στο σύνολο της χώρας. Το 2018, το μέσο ενοίκιο στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η αγορά «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%. Μάλιστα, όσο αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%-15%.

Διαβάστε τη συνέχεια στο insider.gr