Το αίτημα χορήγησης για τα 1,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων θα μπορεί να υποβληθεί από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να αρχίσουν από την Τετάρτη οι πληρωμές, όπως προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εικόνα από τα στοιχεία τζίρου του τελευταίου τετραμήνου του 2020 που βρίσκονται ακόμη σε φάση επεξεργασίας δείχνει πως θα είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν συγκεντρώνουν τα αναγκαία κριτήρια. Κάτι που συνιστά, εξηγούν αρμόδιες πηγές, και ένα σχετικά ελπιδοφόρο μήνυμα για την κίνηση της αγοράς.

Η πρώτη εικόνα δείχνει σύμφωνα με πληροφορίες πως περίπου 265.000 εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν αύξηση τζίρου, ενώ επιπλέον 100.000 έχουν μεν πτώση αλλά μικρότερη από το κριτήριο του 20% (εν συγκρίσει με το 2019). Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες 75.000 περίπου δεν εκπληρώνουν και άλλο κριτήριο που τίθεται: να υπάρχει ένας ελάχιστος τζίρος 150 ευρώ.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έναν κλάδο ο οποίος δέχεται πάρα πολύ μεγάλο πλήγμα, στην εστίαση, το 30% όσων υπέβαλαν αίτημα δε θα δικαιούται στήριξη. Και τούτο καθώς είτε είχε άνοδο τζίρου είτε πτώση χαμηλότερη του 20%. Δείγμα πως σε κάποιες περιπτώσεις λειτούργησε η υπηρεσία delivery.

Διαβάστε τη συνέχεια στο insider.gr