Δεν φαίνεται να κρύβουν την ανησυχία τους, για τις επικείμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά που σχετίζονται με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και τα δώρα στο Δημόσιο, οι θεσμοί.

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί. Χθες έγινε γνωστό πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχουν εκπονήσει μελέτη επιπτώσεων και κάλυψης κόστους των εν λόγω δικαστικών αποφάσεων. Στη βάση αυτής της μελέτης, το οικονομικό επιτελείο δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις περί ενδεχόμενου κόστους της τάξεως των 10 δισ. ευρώ που είχαν προσδιορίσει οι θεσμοί.

Ήδη αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως «η όποια παροχή αναδρομικών θα έχει εφάπαξ επιπτώσεις». Δεν πρόκειται δηλαδή σε καμία περίπτωση, ακόμα και αν χρειαστεί πρόσθετη νομοθεσία, να επανέλθουν τα δώρα, οι μισθοί και οι συντάξεις στο ύψος που είχαν πριν τις μνημονιακές περιμοπές.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν πως για την καταβολή των αναδρομικών εκπονούνται ήδη σενάρια σταδιακής, «σε βάθος χρόνου» συμμόρφωσης προς τις δικαστικές αποφάσεις.

Να σημειωθεί πως η προαναφερόμενη μελέτη θα παρουσιαστεί την επομένη εβδομάδα στους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδος.

Να υπογραμμισθεί πως ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο είχε προ δύο εβδομάδων απευθύνει επιστολή προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της δεύτερης αυτής μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα ζητηθούν στοιχεία για το πιθανό κόστος των δικαστικών αποφάσεων για τις συντάξεις.

Με δεδομένη τη δέσμευση της Αθήνας ότι θα υπάρξουν δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το κόστος των δικαστικών αποφάσεων, οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το ζήτημα αυτό κρίνονται εξαιρετικά κρίσιμες.