Σύμφωνα με το Bloomberg, κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα, καθώς αναμένεται η δημοσιοποίηση έκθεσης της Κομισιόν, η οποία δεν αποκλείεται να καταδείξει πως η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τη λίστα των 16 προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, όπως έχει δεσμευτεί.  

Εάν η Ελλάδα δεν «τρέξει», δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει την εφαρμογή του συνόλου των μεταρρυθμίσεων πριν το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε, το Eurogroup δεν θα μπορέσει να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της μεταμνημονιακής δόσης.

«Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξήλθε του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, θα συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση της τάξης των 1 δισ. ευρώ περίπου ανά έξι μήνες και μέχρι το 2022», γράφει το Bloomberg και συνεχίζει:

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα πρέπει να περάσει τον «σκόπελο» των εκλογών φέτος, προχωρά με αργούς ρυθμούς την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων, ενώ ταυτόχρονα έλαβε μέτρα, τα οποία προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των Θεσμών. Ενδεικτικά παραδείγματα η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αυτό που τώρα τίθεται ως ερώτημα είναι το εξής: Οι συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης αποδίδονται σε μεταρρυθμιστική κόπωση ή αποτελούν στοχευμένη πολιτική επιλογή, η οποία μαρτυρά περιορισμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας;

Εάν η έκθεση της Κομισιόν αποδειχθεί καταπέλτης για την Ελλάδα, τότε μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ελληνική αγορά, οι επιδόσεις της οποίας κρίνονται αρκετά ικανοποιητικές φέτος. Το Χρηματιστήριο Αθηνών μετρά κέρδη 13% από τις αρχές του έτους.  

Πηγή: insider.gr