Οι λύσεις αυτές απαιτούν κεφάλαια, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, και τα funds που ειδικεύονται στα NPEs είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτα σήμερα στην Ελλάδα. Το βάρος των κόκκινων δανείων μπλοκάρει τη χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρήσεων και αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα. 

Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζονται οι εποπτικές αρχές είναι το ιταλικό μοντέλο που προβλέπει την παροχή κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων μέσω οχήματος ειδικού σκοπού (SPV). Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προωθεί το εν λόγω σχέδιο για έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές και ο στόχος είναι να μην θεωρηθεί ότι εμπίπτει στους περιορισμούς περί κρατικών εγγυήσεων.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο οι διεθνείς επενδυτές θα πειστούν να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες αυτές, οι οποίες θα ελαφρύνουν το βάρος των κόκκινων δανείων ώστε οι τράπεζες να ανοίξουν ξανά τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις.

Τόσο οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής, όσο και οι τραπεζίτες της χώρας, παρακολουθούν στενά τα funds προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις διαθέσεις τους. Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα ελληνικά κόκκινα δάνεια έχουν εμπορική αξία και προσφέρουν ευκαιρίες για κέρδη.

«Για τη μείωση των κόκκινων δανείων υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: πρώτον, από η εύρυθμη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς και, δεύτερον, από το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον», σχολιάζει στο Bloomberg ο Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, Chief Risk Officer της Attica Bank.