Αρνητικό εμφανίζεται το Βερολίνο απέναντι στο ενδεχόμενο πρόωρης εξόφληση των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανική εφημερίδας Handelsblatt.

Ενώ, παράλληλα, φαίνεται να επιμένει πως πρέπει να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαδραματίζει το ρόλο του ως ελεγκτή της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει πως η έγκριση της πρόωρης εξόφλησης δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς εμφανίζεται αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, τα σχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή προκειμένου να ξεφορτωθεί τα ακριβά δάνεια, που έχουν επιτόκιο 5%, τα οποία έχει λάβει από το ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο απαιτεί την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του EFSF που αποτελείται από τους εκπροσώπους των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Handelsblatt, η διαφωνία έγκειται στο ότι το Βερολίνο επιμένει το Ταμείο να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του ως ελεγκτή της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν πάντως πως το ποσό που εξετάζει να αποπληρώσει πρόωρα η Ελλάδα θα κινηθεί κοντά στα 3,8 δισ. ευρώ. 

Πηγή: insider.gr