«Άμεση και φιλική, με βαθιά γνώση των ελληνικών θεμάτων» είναι η εντύπωση που άφησε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ στο γεύμα που παρέθεσε εχθές, Παρασκευή, προς τιμήν ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα παρουσία επιφανών Ελλήνων επιχειρηματιών.

Στο γεύμα παρευρέθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και η Μελίνα Τραυλού, CEO της ναυτιλιακής εταιρείας Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises που δραστηριοποιείται στη μεταφορά οχημάτων. Στο γεύμα δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης ή του πολιτικού χώρου γενικότερα.

Η απερχόμενη καγκελάριος επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές προκλήσεις, αναγνωρίζοντας πάντως ότι καταβάλλονται προσπάθειες για δραστική αντιμετώπιση των «θεμάτων» που ταλανίζουν τον κλάδο αναφέροντας ως παράδειγμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας τη συγχώνευση Eurobank-Grivalia.

Τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται σημαντικό όγκο και αριθμό επενδύσεων για να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης εκτιμώντας ότι είναι απαραίτητη η μείωση της φορολογίας. Σημείωσε όμως ότι οι φορολογικές και τυχόν άλλες παροχές δεν πρέπει να παρέχονται εις βάρος των πλεονασμάτων, καθώς κάτι τέτοιο θα διακύβευε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών της και θα έπληττε την αξιοπιστία της χώρας.

Όσον αφορά στη Δημόσια Διοίκηση, η κ. Μέρκελ δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένη με την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προσθέτοντας πάντως ότι σε γενικές γραμμές έχουν συντελεστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις –αν και υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.

Όσον αφορά στα ευρωπαϊκά θέματα, τέλος, η καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της υπέρ μιας κοινής Άμυνας στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο του λαϊκισμού και την ανάγκη τα ευρωπαϊκά κράτη να αντισταθούν σε αυτόν προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας.