Διευκόλυνση σε δύο μέτωπα αναμένεται να δώσει στους οφειλέτες του Δημοσίου η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των χρεών τους, αυξάνοντας τον αριθμό των δόσεων της πάγιας ρύθμισης και ξεμπλοκάροντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν κατασχεθεί.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018 μέσω κατασχέσεων, αλλά και ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων εισπράχθηκαν 4,5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εισπραχθεί πάνω από 5 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας τον στόχο που είχε τεθεί για το 2018.

Η κυβέρνηση δίνει πλέον μεγαλύτερο βάρος στις ρυθμίσεις οφειλών παρά στις κατασχέσεις.

Στη βάση αυτή, η ηγεσία του υπουργείου Οικοδομικών σχεδιάζει την αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης.

Σήμερα η πάγια ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση των οφειλών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή εάν προέρχονται από έκτακτη φορολογία (π.χ. κληρονομιά) έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Υπάρχουν εισηγήσεις ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 18 και 30 μήνες αντίστοιχα.

Παράλληλα, όσοι φορολογούμενοι υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των χρεών τους και να είναι συνεπείς, ήτοι πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους κάθε μήνα, θα ανακτήσουν τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών τους οποίους έχει δεσμεύσει η εφορία λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού ύστερα από κατάσχεση με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει προς την εφορία ο οφειλέτης. Για παράδειγμα, αν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 300 ευρώ, το ποσό που θα μπορεί να κινηθεί στον μπλοκαρισμένο τραπεζικό λογαριασμό θα είναι 900 ευρώ.