Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τονίζουν ότι είναι σύμφωνοι με τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απέρριψε το προσχέδιο του Ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, λόγω σημαντικών παρεκκλίσεων από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ.

Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ», τονίζουν με δήλωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο διάλογος με τις ιταλικές Αρχές θα αποδώσει καρπούς και θα πείσει την Ιταλία να υιοθετήσει βιώσιμα δημοσιονομικά στοιχεία.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο, ότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία δήλωσε στους ομολόγους του στο Eurogroup ότι ετοιμάζει μία συμβιβαστική πρόταση για τον επίμαχο προϋπολογισμό του 2019.

Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να στείλει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες το οποίο θα είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ, διαφορετικά κινδυνεύει να αντιμετωπίσει κυρώσεις.