Τα πλεονάσματα τελικά υπονομεύουν την ανάπτυξη αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, σχολιάζοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως σημειώνουν οι FT, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά ότι το 2018 έφερε ακόμα ένα ρεκόρ στα πλεονάσματα, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι επενδυτές, ωστόσο οι οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η υπερβολική πειθαρχία τελικά είναι προς όφελος της χώρας.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβριο και αφορούν στο πρώτο ενδεκάμηνο του 2018, κατέδειξαν ότι η Ελλάδα υπερκάλυψε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος – πριν καταβάλλει τους τόκους και το κεφάλαιο του δημόσιου χρέους- πολύ πιο «άνετα» απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί.

Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 7,6 δισ. ευρώ τους πρώτους 11 μήνες του 2018, αντιστοιχώντας σε περίπου 4% του ΑΕΠ και ξεπερνώντας τους επίσημους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ για 2,8 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημείωσε - σε συνάντηση με Αμερικανούς επενδυτές – ότι η υπεραπόδοση των στόχων του προϋπολογισμού, έδωσε ώθηση στην αξιοπιστία τς Ελλάδας.

«Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι όταν η κυβέρνηση θέτει ειδικούς στόχους, είναι πολύ αποτελεσματική στην επίτευξή τους», συμπλήρωσε.

Παραδέχτηκε πάντως ότι δεν είναι η καλύτερη στρατηγική να υπάρχει υπερπλεόνασμα κάθε χρονιά, γιατί αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% κάθε χρόνο μεταξύ 2018 και 2022.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα υπερπλεονάσματα που επιτεύχθηκαν το 2017 και το 2018 υπονομεύουν τη δυνητική ανάπτυξη. Άλλωστε, η υπεραπόδοση έχει επιτευχθεί από βαθιές περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη.