Η Fitch Ratings αναβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος από «B» σε «BB-», με σταθερές προοπτικές (outlook).

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου 2018.

«Τα συνοδευτικά μέτρα για το χρέος βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Γενικής κυβέρνησης. Η Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του χρέους υποστηρίζεται επίσης από το ιστορικό των πρωτογενών πλεονασμάτων της γενικής κυβέρνησης, την προσδοκία για σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, από τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θεσπίστηκαν για να τεθούν σε ισχύ έως το 2020, και τους κάπως μειωμένους πολιτικούς κινδύνους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο οίκος σημειώνει πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στην Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι σημαντικά. Όπως αναφέρει η συμφωνία προβλέπει την επιμήκυνση των πληρωμών τόκων και κεφαλαίου και των δανείων του EFSF ύψους 96,4 δισ. ευρώ (που δεν υπόκεινται σε πολιτικές προϋποθέσεις). Η πληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων για τα δάνεια του EFSF θα αναβληθεί για το 2033 (από το 2023 προηγουμένως). «Η μέση λήξη του ελληνικού χρέους (19 έτη, εξαιρουμένων των εντόκων και των repos) είναι ήδη μεταξύ των μεγαλύτερων διεθνώς και επέκταση προβλέπεται να επιμηκύνει περαιτέρω τη μέση διάρκεια», σημειώνει ο οίκος.

Η Fitch υπογραμμίζει πως στις 6 Αυγούστου ο ESM κατέβαλε την τελική δόση ύψους 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και δεδομένου ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας είναι μέτριες η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων. Από την τελική εκταμίευση, 5,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και 9,5 δισ. ευρώ θα συμβάλουν τα ταμειακό μαξιλάρι. Έτσι, η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα του ESM με ένα αποθεματικό ύψους 24,1 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με την Ευρωομάδα, το εν λόγω αποθεματικό θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης από κρατικούς πόρους για 22 μήνες (έως τα μέσα του 2020).

«Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως μέχρι το 2022 ξεπερνώντας ενδεχόμενους χρηματοδοτικούς κινδύνους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτό θα πρέπει με τη σειρά του να στηρίξει την εμπιστοσύνη και την πρόσβαση στις αγορές μετά το πρόγραμμα», σημειώνει η Fitch.

Για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδος ο οίκος υποστηρίζει πως συνεχίζουν να βελτιώνονται. Όπως σημειώνει, το 2017 η Ελλάδα πέτυχε συνολικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού 0,8% του ΑΕΠ, από 0,6% το προηγούμενο έτος και το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 4% του ΑΕΠ. Αυτή ήταν μια σημαντική δημοσιονομική υπεραπόδοση. Υπολογίζαμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα ήταν στο 1,9% του ΑΕΠ της χώρας, ήδη υψηλότερο από τον στόχο του προγράμματος του ESM που το έθετε στο 1,75% του ΑΕΠ, λόγω των υψηλότερων των εκτιμήσεων εσόδων και περικοπών δαπανών του προϋπολογισμού.

«Αναμένουμε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις θα παραμείνουν υγιείς κατά την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος. Προβλέπουμε τη συνέχιση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά μέσο όρο στο 2,7% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2018-2030. Υποθέτοντας ότι ο ρυθμός αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ είναι 3,4%, το ακαθάριστο δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 123,3% του ΑΕΠ έως το 2030 από 182,7% το 2018. Αναμένουμε τέλος ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν οριακά κάτω από το 3,5%του ΑΕΠ μέχρι το 2023 και στην συνέχεια θα υποχωρήσουν κάτω από το 3%», αναφέρεται χαρακτηριστικά.