Δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το απόγευμα με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα ενημερώσουν τους υπουργούς σχετικά με τα κύρια πορίσματα της 10ης μεταπρογραμματικής αποστολής εποπτείας στην Ιρλανδία, που πραγματοποιήθηκε από 13-16 Νοεμβρίου 2018 και της 9ης μεταπρογραμματικής αποστολής εποπτείας στην Πορτογαλία, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26-30 Νοεμβρίου 2018.

Εν συνεχεία το συμβούλιο θα συζητήσει σχετικά με την υποψηφιότητα του Ιρλανδού Φίλιπ Λέιν για την επικείμενη κενή θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, ενώ θα εξετάσει και την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης, με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, το συμβούλιο θα συζητήσει για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και τη μελλοντική πορεία της ευρωζώνης. Οι υπουργοί θα προβούν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την μελλοντική πορεία όσον αφορά στο «δημοσιονομικό μέσο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας», το οποίο θα είναι μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, συνεκτικό με άλλες πολιτικές της ΕΕ, και θα υπόκειται σε κριτήρια και στρατηγική καθοδήγηση από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Πηγή: insider.gr