Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά αύριο Δευτέρα με την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς όπως φαίνεται η κυβέρνηση θα επιμείνει στη μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019. 

Όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο που θα πάει στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, το οποίο προέβλεπε δύο σενάρια: Ένα με περικοπή των συντάξεων και ένα χωρίς. Όπως φαίνεται το σχέδιο του προϋπολογισμού θα διαθέτει ένα και μόνο σενάριο και συγκεκριμένα αυτό που δεν προβλέπει περικοπή των συντάξεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να λάβει πολιτική συναίνεση από τους ευρωπαίους εταίρους ώστε η εισήγηση της Κομισιόν προς το Eurogroup να είναι θετική. Το ζητούμενο είναι πολιτικοί εταίροι και «τεχνοκράτες» να πειστούν πως η χώρα μας μπορεί να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ακόμη και δεν περικοπούν οι συντάξεις. 

Μια πρώτη αντίδραση στον προϋπολογισμό αναμένεται να δοθεί στις συνεδριάσεις του EuroWorking Group στις 26 Οκτωβρίου. Δεδομένου, όμως, ότι πιθανότατα στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου δεν θα έχει προλάβει να εκδοθεί η εισήγηση της Κομισιόν, αναμένεται πως η κρίση του προϋπολογισμού από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ θα γίνει στην συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου. 

Πέρα όμως από το θέμα των συντάξεων, βασικό ζητούμενο είναι και η επιστροφή της χώρας στις αγορές. Κάτι το οποίο φαίνεται δύσκολο δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν τόσο στο Χρηματιστήριο αλλά και από την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες.