Αρνητικοί σε μια νέα ρύθμιση οφειλών έως και σε 120 δόσεις για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που χρωστούν στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, εμφανίζονται οι θεσμοί, όπως διαφάνηκε από τις τελευταίες επαφές τους με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης επί αθηναϊκού εδάφους.

Αν και τα κλιμάκια των EE, ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ εστίασαν στον εξωδικαστικό και στο νόμο Κατσέλη, δεν μπήκαν στη συζήτηση για μια νέα ρύθμιση οφειλών. Αυτό έγινε διότι οι θεσμοί εκτιμούν ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία- προεκλογικά- μια ευνοϊκή διευθέτηση μπορεί να ανοίξει τρύπα στα έσοδα αφού πολλοί φορολογούμενοι περιμένοντας τη ρύθμιση οφειλών θα σταματήσουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, κάτι που πολλάκις έχει συμβεί στο παρελθόν.

Το σχέδιο που έχουν καταρτίσει τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αφορά μια νέα έκτακτη ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες οι οποίοι αποκλείονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων του εξωδικαστικού (π.χ. όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους).

Η ρύθμιση κινείται στα πρότυπα του εξωδικαστικού. Ο αριθμός των δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής μπορεί να φθάνει τις 120, με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ. Θα προβλέπεται κούρεμα έως 85% στα πρόστιμα αλλά και κόφτης για όσους έχουν καταθέσεις και μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι οποίοι θα εξαιρούνται από τη ρύθμιση.

Τέλος, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στη ρύθμιση θα είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών υποχρεώσεων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ, των ασφαλιστικών εισφορών.