Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την υλοποίηση και των 88 προαπαιτουμένων της δ’ αξιολόγησης και ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης 10-12 δισ. ευρώ που αποτελεί και την τελευταία δόση του προγράμματος του ESM.

Αυτά επιβεβαιώνει η Κομισιόν στην Έκθεση Συμμόρφωσης που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης, λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Η έκθεση διευκρινίζει ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν, τόσο το 2019 ((με περικοπές συντάξεων και αντίμετρα όπως το επίδομα στέγης), όσο και το 2020 (περικοπή αφορολόγητου αλλά μείωση συντελεστών και ΕΝΦΙΑ). Αναφέρεται, ωστόσο, ότι τα εν λόγω μέτρα θα συνοδεύονται από ένα πακέτο στοχευμένων παροχών που θα βοηθά την ανάπτυξη και θα τεθεί σταδιακά σε ισχύ τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Προς το παρόν, πάντως, δεν λαμβάνονται υπόψη στις προβλέψεις συγκεκριμένα μέτρα, αλλά σε γενικές γραμμές θα αφορούν περικοπές φόρου και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στην έκθεση συμμόρφωσης δεν συμπεριλαμβάνεται η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία θα κατατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η Έκθεση Συμμόρφωσης επισημαίνει τους σημαντικούς κινδύνους που εξακολουθούν να υφίστανται για την ελληνική οικονομία και τονίζει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί πρέπει να συνεχιστεί μέσω μιας «ενισχυμένης εποπτείας». Η Επιτροπή αναφέρει ότι μέσω αυτής της εποπτείας θα υπάρξει ένα ισχυρό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ESM. 

Τονίζεται δε η πλήρης δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οικοδομώντας πάνω στις μεταρρυθμίσεις του τρίτου προγράμματος. 

Όσον αφορά στην εκτίμηση της ανάπτυξης για το τρέχον έτος, αυτή διαμορφώνεται στο 1,9% και ο ποσοστό αυξάνεται στο 2,3% την επόμενη διετία, για να επιβραδυνθεί στο 1,8% το 2022.

Δύο αυξήσεις αντικειμενικών αξιών

Η έκθεση προαναγγέλει, επίσης, δύο νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, καθώς όπως αναφέρει, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για μια ακόμη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εντός του 2019 και για πλήρη εξίσωση με τις εμπορικές τιμές εντός του 2020.

Συγκεκριμένα, έχουν δεσμευτεί να αναπροσαρμόσουν σταδιακά τις αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της εναπομένουσας διαφοράς με τις εμπορικές αξίες το 2019 και να τις ευθυγραμμίσουν πλήρως το 2020.

Εχουν προχωρήσει παράλληλα στα αναγκαία βήματα που θα επιτρέψουν την αναπροσαρμογή των αξιών: Εχει δημιουργηθεί μονάδα αποτίμησης ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών και αναπτύσσεται ηλεκτρονικό σύστημα που θα στηρίξει τις μελλοντικές εργασίες στην αποτίμηση της αξίας των ακινήτων.