Στη διαβεβαίωση πως «οι συντάξεις δεν θα κοπούν το 2019», προχώρησε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, λίγες ώρες πριν την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 αλλά και πριν τη δημοσιοποίηση – από την πλευρά της Κομισιόν – της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα.

«Οι συντάξεις δεν θα κοπούν το 2019 και τα κοινωνικά μέτρα θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ», δηλώνει ο Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο capital.gr. Ταυτόχρονα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου το 2020 αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.

«Ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2019 είναι ευθυγραμμισμένος με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και τους κανόνες του ευρωπαϊκού εξαμήνου», σημειώνει ο επίτροπος, ενώ εκτιμά πως η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις.

Ο Μοσκοβισί δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι πλέον ο αρχιτέκτονας των οικονομικών πολιτικών στη χώρα, αλλά και πως οι πολίτες πρέπει να δουν επιτέλους ανταμοιβή για τις θυσίες των οκτώ τελευταίων ετών.

Ο επίτροπος εμφανίζεται, τέλος, να συνιστά διακομματική στήριξη στον προϋπολογισμό και κάνει έκκληση να βάλουν όλοι το γενικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.