Τον... καλό του λόγο για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε o απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στο νέο πρόεδρο Μάριο Σεντένο, ο κ. Ντάισελμπλουμ σε μια de profundis συνέντευξη αποκαλύπτει παρασκήνια από τις συνεδριάσεις του Eurogroup.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, άλλαξαν τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Έγιναν όλα πιο εύκολα από τότε. Είναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση», υπογράμμισε.

Ομολογεί πάντως ότι ορισμένα από τα δημοσιονομικά μέτρα που υποχρεώθηκε να λάβει η Ελλάδα ήταν «ακραία».

Τι αποκάλυψε για την Ελλάδα

«Παρά το γεγονός ότι στο στόχαστρο της κριτικής για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα βρέθηκε η Γερμανία, εντούτοις ήταν οι χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης - οι περισσότερες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα, που «είχαν χάσει την υπομονή τους», είπε.

«Πίσω από τη στάση της Γερμανίας, υπήρχαν πολλές χώρες που είπαν για την Ελλάδα ως εδώ, ας συζητήσουμε το Plan B», αποκάλυψε.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα ήταν πραγματικά επιζήμιο και τεράστιο λάθος ένα Grexit.

Αναφέρθηκε επίσης στη σχέση του με το Γιάνη Βαρουφάκη που άρχισε... θυελλωδώς, όταν κατά τη διάρκεια της επίμαχης κοινής συνέντευξης, του ψιθύρισε «σκότωσες την τρόικα» και «αν θες να συνεχίσεις να συνεργάζεσαι με τους εταίρους, πρέπει να δουλέψεις με την τρόικα γιατί αν πεις αντίο στην τρόικα, τότε χαιρετάς και το ευρώ».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι στο Eurogroup που είχε γίνει στη Ρίγα τον Απρίλιο του 2015 οι πάντες είχαν χάσει την υπομονή τους.

Η ευρωζώνη δεν αντέχει άλλο οικονομικό σοκ

Ο Ντάισελμπλουμ, ένας από τους... πρωτομάστορες της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης, ομολογεί ότι η Ευρωζώνη δεν έχει αντιστάσεις σε ένα νέο σοκ.

Ανέφερε ότι χρειάζονται ακόμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη.

O πρώην πρόεδρος του Eurogroup που ολοκλήρωσε πια την πενταετή θητεία του, σημείωσε στους FT ότι η ανθεκτικότητα του κοινού νομίσματος εξαρτάται από το πόσο πιο ευέλικτες θα γίνουν οι αγορές και αυτό εξαρτάται από τις προσπάθειες που θα κάνει το κάθε κόμμα.

Οι χώρες και η Νομισματική Ένωση δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα νέο οικονομικό σοκ», υποστήριξε.

Οι απόψεις του κ. Ντάισελμπλουμ για το ρόλο των αγορών συμπίπτουν με του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε δε ότι ποτέ δεν συναίνεσε στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του αντιμετώπισε τις σοβαρότερες κρίσεις χρέους με αιχμή αυτές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κατά τη θητεία του επίσης θεμελιώθηκε και η Τραπεζική Ένωση ένα επίτευγμα που ο ίδιος θεωρεί τεράστιο.

«Ώθησε τις Τράπεζες να βάλουν τάξη» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «να τακτοποιήσουν τους ισολογισμούς τους, να μαζέψουν τις απώλειες τους, και να απευθυνθούν στις αγορές φέρνοντας νέα κεφάλαια.