Καθώς θα πλησιάζουν οι εκλογές την Ελλάδα, πολιτικοί από τη δεξιά και την αριστερά, θα προχωρούν σε διάφορες εξαγγελίες, μεταξύ των οποίων και για μειώσεις φόρων. «Ρωτήστε τους πώς θα χρηματοδοτήσουν αυτές τις μειώσεις» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Η κρίση του ευρώ - η Ιστορία εκ των έσω σε Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο», σε πρώτη έκδοση στα ελληνικά.

Μιλώντας για την κρίση, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από το πώς φθάσαμε μέχρι εκεί, από τους χειρισμούς που έγιναν και την γενικότερη αντιμετώπισή της, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Κάλεσε δε τους πολιτικούς «να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών, στη διαμόρφωση ενός σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων και στη διατήρηση ενός συνετού προϋπολογισμού».

Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. «Πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις πλούτο και μετά να αυξήσεις τους μισθούς. Υπάρχουν χώρες στις οποίες οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι για δεκαετίες», είπε.

Όπως είπε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, είναι πλέον μια ανεξάρτητη χώρα, και θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και οικονομικά. Είναι πλέον θέμα των πολιτικών της και της υπευθυνότητάς τους να ενισχύσουν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και γενικότερα να ενισχύσουν περισσότερο την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. 

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, αναφερόμενος στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι η συμφωνία πέτυχε και ολοκληρώθηκε - και τώρα θα πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια να γίνουν πράγματα που δεν έχουν τελειώσει. 

«Είναι αλήθεια ότι ο Γερούν αντιμετώπισε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές μ’ εμάς. Θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά τα πράγματα, αλλά ίσως έπρεπε να κορυφωθεί το δράμα, για να έχουμε τη λύτρωση», παραδέχθηκε ο κ. Λιάκος.

Μιλώντας στην παρουσίαση, ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι η κρίση ξεγύμνωσε τους λαϊκιστές και έκανε τους Έλληνες πιο ορθολογιστές. Τόνισε επίσης τον ρόλο του στον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην παραμονή της χώρα μας στην ευρωζώνη. «Το 2015 έπεισε τους σκληροπυρηνικούς της ευρωζώνης να μη μας αφήσουν να φύγουμε μετά το δημοψήφισμα», είπε.

Ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν παράγει πλέον δίδυμα ελλείμματα και έχει γίνει πιο ανταγωνιστική, επισημαίνοντας όμως ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, Επισήμανε επίσης ότι χάθηκε η ευκαιρία να αλλάξει δομικά η ελληνική οικονομία , παρά το γεγονός ότι σωθήκαμε από την καταστροφή.