«Σάρκα και οστά» λαμβάνει η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αφού το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τις απαραίτητες διαδικασίες.

Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, το Ελληνικό Δημόσιο όρισε τους αναδόχους για τη νέα έκδοση του πενταετούς ομολόγου λήξης Απριλίου 2024.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή σε BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan Stanley και Societe Generale Corporate Investment Banking να αναλάβουν το βιβλίο προσφορών.

Το κλίμα για την έκδοση κρίνεται ως εξαιρετικά υποστηρικτικό, αφενός διότι η χώρα έχει συγκεντρώσει θετική δημοσιότητα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αφετέρου διότι τα μηνύματα που έστειλαν οι θεσμοί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης δεν ήταν ανησυχητικά για τους επενδυτές.

Παράλληλα, το momentum είναι καλό για τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κάτι που αποτυπώνεται στις αποδόσεις τους οι οποίες κινούνται σταθερά πτωτικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ο βασικός εισπρακτικός στόχος της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου είναι η άντληση 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εάν η προσφορά είναι μεγάλη και συνακόλουθα το επιτόκιο διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, τότε μπορεί να αυξηθεί και το προς άντληση ποσό.