Δεν ήταν μπλόφα το Grexit του 2015, η προοπτική της εξόδους της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν υπαρκτή το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς τονίζει ο πρώην γάλλος Πρόεδρος , Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ. Αυτό ήταν το Plan B το οποίο είχε προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο μετά μάλιστα από παρότρυνση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Ο γάλλος Πρόεδρος μάλιστα διευκρινίζει ότι την απόφαση αυτή του Plan B πυροδότησε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στο δημοψήφισμα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα η Γερμανία άλλαξε σημαντικά την θέση της». «ΗΓερμανίδα καγκελάριος  μου είπε πως πρέπει να προετοιμαστεί κάποια λύση για την περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα. Άρα, ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ» προσθέτει ο κ. Ολάντ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά το δημοψήφισμα. Ο κ. Ολάντ αναφέρει ότι του ζήτησε να καταστήσει άμεσα σαφές αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν, αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα».

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας μιλά επίσης και τα όσα οδήγησαν στην συμφωνία του τρίτου μνημονίου, υπογραμμίζοντας πώς η Γαλλία επέμεινε στο να μην τεθεί επί τάπητος το Plan B: «Εάν απομακρυνθεί η Ελλάδα, ποιος θα είναι ο επόμενος; Είστε βέβαιοι ότι δεν θα είστε ο επόμενος»;, ήταν το βασικό επιχείρημα του προς του εταίρους, εξηγεί. 

Την ίδια στιγμή μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος πλέκει το εγκώμιο της καγκελαρίου Μέρκελ, καθώς αυτή ήταν που με τη στάση της απέτρεψε το Grexit: «Η Άγκελα Μέρκελ ήταν απαιτητική αλλά και υπομονετική. Την τελευταία στιγμή, ενώ θα μπορούσε να κλίνει προς την επιλογή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι για το οποίο την πίεζαν αναμφίβολα μέσα από την κυβέρνηση της, αντιστάθηκε για να μπορέσει να βρεθεί μια αξιόπιστη και βιώσιμη λύση».