Τα... καλά τους λόγια είπαν για την Ελλάδα πριν την έναρξη του Eurogroup τόσο ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο, όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

Αν και επιβεβαιώθηκε από ελληνικές κυβερνητικές πηγές ότι η εκταμίευση της υπό- δόσης των 5,7 δισ. ευρώ δεν θα αποφασιστεί στο σημερινό Eurogroup, αλλά τις επόμενες ημέρες όταν ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και διαπιστωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στην εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι δύο αξιωματούχοι ήταν εξαιρετικά εύγλωττοι για τη χώρα μας.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο είπε πως οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων και πως η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί από τους θεσμούς για την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

«Οι ελληνικές αρχές κάνουν εξαιρετική δουλειά εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Μετά από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων στην Ελλάδα, οκτώ χρόνων, πλέον κοιτάμε την ολοκλήρωσή τους. Αυτά είναι σίγουρα εξαιρετικά νέα».

Ο ίδιος ενημέρωσε πως ο Ιρλανδός υποψήφιος Φίλιπ Λέιν αποσύρθηκε από την κούρσα της διεκδίκησης της θέσης του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, αφήνοντας τον Ισπανό Λουίς Ντε Γκίντος ως το μόνο υποψήφιο.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup έκανε θετική αναφορά στην μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδος λέγοντας πως έχει εκπληρώσει το 99% των προαπαιτούμενων δράσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε πως «το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά» και ανέφερε πως το Eurogroup θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσει η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να περάσει σε μια νέα εποχή ευημερίας.

«Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, καθώς και τα μέτρα που θα ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους», ανέφερε.

Ο Μοσκοβισί υποστήριξε την υποψηφιότητα του Ισπανού Λουίς Ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, λέγοντας πως είναι επί μια εξαετίας υπουργός Οικονομικών στην Ισπανίας και διαχειρίστηκε με επιτυχία τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών, ενώ είχε και θετική συμβολή στην ελληνική κρίση.

Bloomberg: Δεν παίρνει τη δόση στο Eurogroup η Ελλάδα

Οι ελάχιστοι πλειστηριασμοί που έχουν διενεργηθεί από το τελευταίο Eurogroup ως και το σημερινό, αλλά και η αναμονή για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επένδυση στο Ελληνικό, φαίνονται ικανά για να «παγώσουν» την υποδόση που αναμενόταν να πάρει η ελληνική κυβέρνηση αμέσως μετά το Eurogroup, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Τα δυο ζητήματα που καθυστερούν την εκταμίευση της δόσης 5,7 δισ. ευρώ έχουν να κάνουν με τη δικαστική απόφαση που θα επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου αλλά και η πρόοδος στους πλειστηριασμούς» όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα μάλιστα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg οι δόσεις ίσως να μη γίνουν διαθέσιμες μέχρι τα μέσα Μαρτίου μέχρι να συσταθεί η επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου που πρέπει να δώσει τη σχετική έγκριση.

Πηγές ΥπΟικ: Τεχνικής φύσης τα δυο προαπαιτούμενα

Να καθησυχάσουν σχετικά με την εκταμίευση της δόσης, επιχειρούσαν πάντως κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, που ξεκαθάριζαν στο Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018.

Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει.

«Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης. Κυβέρνηση και Θεσμοί, ανέφεραν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο οι ίδιες πηγές, αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά» ανέφεραν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών.