Δύο κρίσιμες συσκέψεις αναμένονται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.

Στην πρώτη σύσκεψη θα μετέχουν κυβερνητικά στελέχη και συγκεκριμένα οι κ.κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Λιάκος, Γιάννης Δραγασάκης και στη δεύτερη θα μετέχουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι Διοικήσεις των τραπεζών.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιθυμεί τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και στη βάση των εντολών που έχουν λάβει οι κ.κ. Φλαμπουράρης και Λιάκος έχουν καταρτίσει μια πρόταση που οδηγεί σε προστασία της πρώτης κατοικία αξίας έως και 250.000 ευρώ. Μάλιστα, στο σχεδιασμό αυτό η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες που υποθήκευσαν την κατοικία τους για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες απορρίπτουν στο σύνολό της σχεδόν την πρόταση αυτή, καθώς εκτιμούν ότι θα τις δυσκολέψει στο να ανακτήσουν «κόκκινα» δάνεια και κυρίως να τα τιτλοποιήσουν και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως ένα τέτοιο πλαίσιο προστασίας θα πλήξει την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Όπως προαναφέρθηκε, ως προς την αντικειμενική αξία της κατοικίας το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πως τα όρια προστασίας θα ξεκινούν από 150.000 ευρώ και θα διαμορφώνονται κατ’ ανώτατο όριο στα 250.000 ευρώ και ως προς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη η «οροφή» θα είναι στα 35.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, ο υπερήμερος δανειολήπτης θα υποβάλει την αίτησή του ηλεκτρονικά σε ειδική ενότητα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Εν συνεχεία, η τράπεζα θα προτείνει στον οφειλέτη ρύθμιση, ανάλογα με την ηλικία του, με την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου να μπορεί να επεκταθεί έως και τα 20 έτη.

Τόσο το επιτόκιο, όσο και το ενδεχόμενο «κούρεμα» του υπολοίπου της οφειλής θα εξαρτώνται από τη σχέση οφειλής - αξίας ακινήτου. Βασικός πάντως στόχος είναι η νέα μηνιαία δόση που θα προκύψει να είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 30%. Διαγραφή οφειλής, όπου προβλέπεται, θα γίνεται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεών του.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, το Δημόσιο θα επιδοτεί τις δόσεις οφειλετών με ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, θα καταβάλλει για λογαριασμό του δανειολήπτη το 1/3 της δόσης. Μάλιστα, ήδη για τον σκοπό αυτόν το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό το ποσό των 150 εκατ. ευρώ για το 2019 και των 200 εκατ. ευρώ για το 2020.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως βάσει του κυβερνητικού σχεδίου ο οφειλέτης θα έχει δικαίωμα άρνησης της ρύθμισης. Δηλαδή θα μπορεί να επιλέξει να μην υπαχθεί σε αυτή. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεσή του θα εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο, όπως συμβαίνει και σήμερα με το νόμο Κατσέλη.

Πηγή: insider.gr