Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος το 2018 ανήλθε στο 4,4% του ΑΕΠ ή στα 8,1 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό φέρνει την κυβέρνηση σε πλεονεκτική θέση στις επικείμενες συζητήσεις για την προεκλογική αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου του 2019.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το τρέχον έτος, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται είναι υψηλότεροι από τον σχετικό μέσο όρο της Ευρωζώνης. 

Επίσης στον δημοσιονομικό τομέα διαπιστώθηκε ότι και για το 2019 δημιουργείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Στην σύσκεψη, προσθέτουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. αναγνωρίστηκε επομένως η ανάγκη να συνεχιστεί και να βαθύνει η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 στη ΔΕΘ με τη λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης αλλά και μέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών (επίδομα ενοικίου, μόνιμες προσλήψεις).

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμήθηκε ότι είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας

Η τελική εκτίμηση για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο αλλά και οι οριστικές αποφάσεις  για τα μόνιμα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα (θα αφορούν και το 2019) θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Πεκίνο.

«Η έξοδος από το Μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018. Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στη σύσκεψη.

Σύμφωνα με το insider.gr τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22%, μετάταξη προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στον χαμηλό (13%), μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Τα σχέδια αυτά προβλέπουν μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως η ζάχαρη, ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, το αλάτι, το ξύδι, τα ποτά, τα αλλαντικά, οι μαρμελάδες, οι σοκολάτες, τα προμαγειρεμένα φαγητά, το ψωμί του τοστ, οι φρυγανιές, κ.ά.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται επίσης η επαναφορά της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμών φόρων, προκειμένου να επιβραβευθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου εξήγησε ότι στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις οι οποίες κοστολογούνται και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα.
«Συζητάμε διάφορα, τα κοστολογούμε και μετά τις γιορτές θα δούμε. Και μείωση ΦΠΑ έχει συζητηθεί και μείωση φορολογικών συντελεστών έχει συζητηθεί» είπε.