Οι γιορτές δεν είναι μόνο οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, τα κάλαντα, στόλισμα του σπιτιού και του Χριστουγεννιάτικου δέντρου ή η ταινία “Μόνος στο σπίτι”. Οι τελευταίες εβδομάδες του έτους αποτελούν επίσης σημαντικά επιπλέον έξοδα. Δώρα, εορταστικό τραπέζι ή καινούρια, κομψά ρούχα.

Το αναλυτικό τμήμα του Picodi.com αποφάσισε να δει πιο αναλυτικά τις Χριστουγεννιάτικες δαπάνες, πραγματοποιώντας σχετική έρευνα. Πόσα χρήματα καταναλώνει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τι δώρα αγοράζουμε και πόσα ξοδεύουμε σε αυτά.

Τα Χριστούγεννα πάνω απ’όλα θέλουμε να κάνουμε την οικογένεια και τους αγαπημένους μας ευτυχισμένους. 91% των ερωτηθέντων χαρίζει δώρα στην οικογένεια και συντρόφους τους. 30% στους φίλους. Τα στατιστικά μας δείχνουν ότι μόνο 4% χαρίζει δώρα στους συναδέλφους και 6% των ερωτηθέντων δηλώνει συμμετοχή σε Χριστουγεννιάτικες φιλανθρωπικές ενέργειες ή π.χ. συλλογή ειδών διατροφής.

Τι αγοράζουμε συνήθως για Χριστουγεννιάτικο δώρο; Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων, οι ερωτηθέντες επέλεξαν ρούχα (79%), παιχνίδια (30%), υποδήματα (26%), αρώματα (21%), γλυκά (19%), αξεσουάρ (17%) και κοσμήματα (15%).

Αυτό που δεν θα σοκάρει κανέναν είναι ότι οι περισσότεροι Έλληνες κάνουν τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια την τελευταία στιγμή. 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αρχίζει να ψάχνει για δώρα τον Δεκέμβριο. Στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων και μεγάλες εκπτώσεις του Νοεμβρίου όπως το Black Friday εμπνέουν το 23% των ερωτηθέντων να πάρουν δώρα για τους αγαπημένους τους νωρίτερα και να γλιτώσουν μετά τις ουρές στα καταστήματα.

Όσον αφορά την επιλογή των Χριστουγεννιάτικων δώρων οι περισσότεροι Έλληνες (51%) προσπαθούν διακριτικά να μάθουν τι δώρα θα ήθελαν να λάβουν τα άτομα στα οποία θα τα χαρίσουν. 38% αγοράζει ότι νομίζει είναι το καλύτερο και 11% των ερωτηθέντων ρωτάει απευθείας τα άτομα τι ζητάνε για τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα πιο επιθυμητά δώρα το 2018 είναι τα ρούχα (79%), υποδήματα (38%), ηλεκτρονικά (28%) και αρώματα (28%). Από την άλλη πλευρά, το αλκοόλ (34%), τα παιχνίδια (26%), τα γλυκά (26%) και τα έτοιμα καλάθια δώρων (23%) υποδηλώνονται ως μη ζητηθέντα δώρα. Κατά μέσο όρο, ξοδεύουμε 121 ευρώ για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα.


 

85% των Ελλήνων περνάει τα Χριστούγεννα στο σπίτι τους. 15% των ερωτηθέντων θα περάσει τις γιορτές στα σπίτια των φίλων τους. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο οι Έλληνες να περνάνε τα Χριστούγεννα στο εξωτερικό.

Εξακολουθούμε να αγοράζουμε τα φαγητά παραδοσιακά τα Χριστούγεννα. 87% θα αγοράσει προϊόντα στο σούπερ μάρκετ ή λαϊκή. 13% των ερωτηθέντων θα ψωνίσει εκτός από τα φυσικά καταστήματα και από τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ. Κατά μέσο όρο, ξοδεύουμε 125 ευρώ για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

 

Το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν είναι ένας λόγος για εντελώς καινούργια γκαρνταρόμπα;
45% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα πάρει καινούρια ρούχα για τις γιορτές, 12% συμπλήρωσε ότι θα αγοράσει μόνο καινούργια αξεσουάρ και 43% ότι δεν θα πάρει τίποτα καινούριο και θα φορέσει αυτά που έχει ήδη στην ντουλάπα.

Έλληνες καταναλωτές εκτιμούν ότι θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 311 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα. Τα 40% αυτού του ποσού θα είναι τα φαγητά (125 ευρώ), 39% είναι τα δώρα (121 ευρώ) και 21% (65 ευρώ) το Χριστουγεννιάτικο λοοκ (ρούχα, προϊόντα ομορφιάς, αξεσουάρ κτλ.)

Εκτός από την Ελλάδα διεξήγαμε επίσης μια παρόμοια έρευνα και σε άλλες χώρες. Συγκρίναμε τα συνολικά Χριστουγεννιάτικα έξοδα 34 χώρων της Ευρώπης, Ασίας, Αμερικής, Αφρικής και της Αυστραλίας, όπου γιορτάζονται τα Χριστούγεννα ή τα αντίστοιχα τους σε παρόμοια περίοδο.

Όπως αναφέραμε στην Ελλάδα τα Χριστουγεννιάτικα έξοδα φτάνουν τα 311 ευρώ. Αυτό μας βάζει στην 15η θέση. Οι πιο ανοιχτοχέρηδες είναι οι Τσέχοι (463€), οι Ιρλανδοί (450€) και οι Άγγλοι με 440€. Αυτό που μπορεί να ξαφνιάσει πολλούς, είναι ότι οι Γερμανοί θα ξοδέψουν μόνο 253€. Λιγότερα από όλους θα ξοδέψουν οι Τούρκοι (85€) και οι Ρώσοι (194€).