Στα 364 εκατ. ευρώ συνολικά έφτασαν το 2018 οι επιστροφές φόρου για 785.364 δηλώσεις, σε ποσοστό 12,60% του συνόλου των 6.233.769 εκατ. φορολογικών δηλώσεων.

Από τους εν λόγω φορολογουμένους μόλις ένα 20%, το οποίο υπέβαλε νωρίς φορολογική δήλωση έλαβε και άμεσα την επιστροφή φόρου. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η επιστροφή του φόρου είτε καταβλήθηκε με καθυστέρηση στις αρχές φθινόπωρου ή και αργότερα ή στις περισσότερες των περιπτώσεων συμψηφίστηκαν με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να ανοίξει το Τaxisnet στα τέλη Μαρτίου 2019 για την υποδοχή δηλώσεων, νωρίτερα από ποτέ, αλλά και η αλλαγή που ισχύει εφέτος και προβλέπει ξεχωριστά εκκαθαριστικά για τους συζύγους, τροφοδότησαν σενάρια πως η κυβέρνηση θα επιστρέψει ταχύτερα την επιστροφή φόρου στα πιστωτικά εκκαθαριστικά, αλλά και τα πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι περισσότερα..

Όπως αναφέρει το insider.gr, πηγές της φορολογικής διοίκησης, που κρατούν αποστάσεις από μικροπολιτικές πρακτικές, ξεκαθαρίζουν πάντως πως όπως κάθε έτος ο χρόνος επιστροφής του φόρου θα εξαρτηθεί και το 2019 από το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Από την πλευρά τους φοροτεχνικοί υπογραμμίζουν πως στην ουσία δεν αλλάζει κάτι, διότι όποια χρήματα θα πάρει μια οικογένεια από το πιστωτικό εκκαθαριστικό της συζύγου, θα κληθεί  να τα επιστρέψει με το χρεωστικό εκκαθαριστικό του συζύγου.

Το όλο εφέ θα είναι προσωρινό και το μόνον που εξυπηρετεί είναι τον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, εάν οι εκλογές γίνουν το Μάιο. Διότι εάν οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο, έως τότε οι φορολογούμενοι θα έχουν διαπιστώσει πως τα ίδια φορολογικά βάρη που σήκωσαν πέρυσι, σήκωσαν και εφέτος.