Την αισιοδοξία του ότι η απόφαση για την εκταμίευση της υπό-δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία ανεστάλη λόγω μη εκπλήρωσης της προϋπόθεσης των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, θα ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ESM, εξέφρασε ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ESM, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα δώσει θετική απάντηση για την εκταμίευση της δόσης, εξήγησε ο Ρέγκλινγκ, από το συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι.

Όπως πρόσθεσε, το «βάρος» των προσπαθειών για την Ελλάδα πέφτει τώρα στην ελάφρυνση του χρέους, και όχι τόσο στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι η πρόοδος που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων είναι πολύ σημαντική, με αποκορύφωμα την ψήφιση των μέτρων στο κοινοβούλιο. «Είμαστε κοντά», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ και σημείωσε ότι «πρέπει να γίνουν πολλά» τις επόμενες ημέρες έως το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Όσον αφορά στο μείγμα των μέτρων για το δανειακό προφίλ της χώρας μετά τον Αύγουστο, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι αυτό θα αποφασιστεί το  Eurogroup της Πέμπτης, διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο όλες οι παραμέτρους για τα μακροπρόθεσμα μέτρα.

Τόνισε, τέλος, ότι ο ESM θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας μέχρι να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.