Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Δευτέρας ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης, ο οποίος και σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της τρίτης αξιολόγησης.

Ειδικότερα όπως αναφέρει το insider.gr, περίπου στις 15.00 ξεκίνησε η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των πιστωτών.

Στις συναντήσεις που έχει, αυτή την ώρα, με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM για τον προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παραδίδει στους επικεφαλής των Θεσμών στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αποπλήρωσε στο διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Τα ίδια στοιχεία θα παρουσιαστούν στο EuroWorking Group την Πέμπτη, όπου αναμένεται να δοθεί και το «πράσινο φως» από τους Διευθυντές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου. Μετά τη χορήγηση των 800 εκατ. ευρώ οι συνολικές εκταμιεύσεις του ESM προς τη χώρα μας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης θα διαμορφωθούν σε 40,2 δισ. ευρώ, από 39,4 δισ. ευρώ σήμερα.

Μετά την υπο-δόση αυτή ο ESM και ο EFSF θα έχουν αθροιστικά εκταμιεύσει προς την Ελλάδα δάνεια ύψους 182 δισ. ευρώ. Έτσι, ο ESM θα κατέχει το 71% του ελληνικού χρέους, όταν το ΔΝΤ θα κατέχει το 4%, η ΕΚΤ το 3,5%, η Τράπεζα της Ελλάδος το 1,1% και άλλοι επενδυτές το 20,4%.

Να σημειωθεί πως τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που αφορούσαν στην περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, αποτύπωναν εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στα 6,026 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, από 5,438 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Η αύξηση αυτή οφειλόταν εξ ολοκλήρου στη διόγκωση των εκκρεμοτήτων από τις επιστροφές φόρων, ειδικά από το σκέλος της άμεσης φορολογίας.

Ωστόσο, μέσα στο Σεπτέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μείωσε τις συνολικές εκκρεμότητες για επιστροφές φόρων από τα 2,5 δισ. ευρώ που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου στο 1,25 δισ. ευρώ κατά την 29η Σεπτεμβρίου με το συνολικό ποσό των χρημάτων για τις επιστροφές να καλύπτει και τα 300 εκατ. ευρώ επιστροφών που προέκυψαν μέσα στον Σεπτέμβριο. Πέραν από τις επιστροφές φόρου εξοφλήθηκαν μέσα στις 90 ημέρες που προηγήθηκαν και «φέσια» των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, του ΕΟΠΥΥ, των νοσοκομείων, των Δήμων και των υπουργείων.

Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου κινούνται πλέον στην περιοχή των 5 δισ. ευρώ και αναμένεται έως το τέλος Ιανουαρίου 2018 να μειωθούν κοντά στα 3,8 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα συντονίσει την αποπληρωμή ακόμη 1,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με τα 800 εκατ. ευρώ εξ αυτών να προέρχονται από την υπο- δόση που θα εκταμιευτεί μέσα στις επόμενες ημέρες.