Τη μεθοδικότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα στο διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ευρωζώνη για τη χρήση των δημοσιονομικών περιθωρίων της επαίνεσε  σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο ο κ. Σολτς τόνισε πως είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έγιναν μεταξύ της Ελλάδος και της ευρωζώνης, ωστόσο τόνισε πως πλέον υπάρχει ευελιξία.

«Στις συμφωνίες  ανήκουν ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί, αφήνοντας έξω πληρωμές τόκων και χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι, βάσει των δικών της υπολογισμών, αυτό το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε προβλεφθεί και αναμενόταν, ώστε να δημιουργούνται καινούργια επιπρόσθετα περιθώρια. Και είπε στην Επιτροπή μετά από -όπως θεωρώ- πολύ συντεταγμένη και σοφή διαδικασία, ότι θα ήθελε -σε διάλογο με την Επιτροπή- να μάθει εάν μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο τελευταίο βήμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης», δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Στο σημείο αυτό εξήρε την ελληνική κυβέρνηση. «Όλα έγιναν καλά, πολύ σοφά και προετοιμάστηκαν πολύ σοβαρά και με διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την ολοκλήρωση αυτών των συνομιλιών, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο τέλος», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κυρίαρχη είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει η ίδια για οτιδήποτε υπερβαίνει το πλεόνασμα του 3,5%, τόνισε: «Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος, ότι τα περιθώρια κίνησης έχουν γίνει κάπως μεγαλύτερα, αλλά βεβαίως δεν είναι απεριόριστα, κυρίως λόγω του μεγέθους των προβλημάτων. Αυτό πρέπει πάντα να το καταλαβαίνουμε».

Ο κ. Σολτς εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «όλοι μαζί καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το ελληνικό πρόγραμμα» και για το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα σε πρόγραμμα, αλλά μπορεί κατά κάποιον τρόπο να χρηματοδοτηθεί η ίδια από τις αγορές. «Αυτό παραμένει μία μεγάλη πρόοδος», είπε.

Τέλος, χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας» σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα που επικαλούμενο γερμανικές πηγές ανέφερε πως το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις, αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.