Επί ελληνικού εδάφους αναμένεται σήμερα Τετάρτη ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη στην Αθήνα της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ.

Ο επίτροπος καταφθάνει στην Ελλάδα, προκειμένου να στείλει κι αυτός με τη σειρά του μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης κι ενόψει της έναρξης της δεύτερης μετα-προγραμματικής αξιολόγησης.

Ο κ. Μοσκοβισί πρόκειται να συναντήσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, την υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Ο Μοσκοβισί έρχεται στην Αθήνα την ώρα που, όπως όλα δείχνουν, «μετ’ εμποδίων» αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης μετα- προγραμματικής αξιολόγησης της Ελλάδας.

Για αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί οι τεχνικές συναντήσεις των κλιμακίων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για τις συζητήσεις  που θα έχουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ στην Αθήνα την επομένη εβδομάδα με την κυβέρνηση, με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς φορείς.

Στις συναντήσεις αυτής της εβδομάδος θα καταγραφούν η πρόοδος, αλλά και τα ανοικτά μέτωπα του μεταμνημονιακού προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας και ουσιαστικά θα προετοιμαστεί ο βασικός κορμός της έκθεσης των ευρωπαϊκών θεσμών για τη  δεύτερη μετα-προγραμματική αξιολόγηση της Ελλάδος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος επί των εκκρεμοτήτων που είχαν υποδείξει στα μέσα Νοεμβρίου οι θεσμοί για τις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Οι σημαντικότερες μνημονιακές εκκρεμότητες αφορούν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ύψους 2,6 δισ. ευρώ, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και στη στελέχωση της ΑΑΔΕ.

Πέραν των 16 μνημονιακών δεσμεύσεων οι θεσμοί θα συζητήσουν στην Αθήνα με την κυβέρνηση και άλλα ζητήματα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική. Δεδομένου πως υπάρχουν σχέδια αυξήσεων της τάξεως του 10% ή άνω των 50 ευρώ, είναι άγνωστο εάν αυτά θα γίνουν δεκτά από τους θεσμούς.