Στο οριστικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη κατέληξαν μετά από μαραθώνια σύσκεψη κυβέρνηση και τραπεζίτες, υπό τη βαριά σκιά των σκληρών παρατηρήσεων που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν επί της πρότασης που εστάλη στους Θεσμούς.

Στη σκιά των αυστηρών παρατηρήσεων που εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν, οι τραπεζίτες μετέβησαν ξανά στο Μαξίμου για να εξετάσουν τα σημεία που «εμπνέουν σοβαρή ανησυχία». Οι δύο πλευρές αναζήτησαν κοινό τόπο προκειμένου να συμπεριληφθούν στον νέο νόμο οι δικλείδες ασφαλείας που επισταμένως ζητούν οι δανειστές προκειμένου να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι η σημερινή συμφωνία δεν επιφέρει αλλαγή στα όρια ένταξης που έχουν γίνει γνωστά, και συγκεκριμένα η αντικειμενική αξία 250.000 ευρώ για το ακίνητο και το υπόλοιπο δανείου 130.000 ευρώ και τα εισοδηματικά κριτήρια όπως αυτά ορίζονται βάσει των εύλογων κριτηρίων διαβίωσης 2ης κατηγορίας, όπως αυτά ισχύουν ήδη στο υφιστάμενο καθεστώς προστασίας. Ειδικότερα, προβλέπουν εισόδημα 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, πάντως, ότι οι ενστάσεις των Θεσμών ήταν ήδη γνωστές στους εμπλεκόμενους φορείες και οι παρατηρήσεις τους έχουν ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο που εξεταζόταν το τελευταίο διάστημα -και το οποίο συμφωνήθηκε σήμερα.

Δεν απειλείται η προστασία όσων έχουν ήδη καταθέσει αίτηση

Κανείς δεν μπορεί να «πειράξει» όσο έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη, διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές.

Όσοι έχουν καταθέσει αίτηση στον νόμο, χωρίς να έχουν λάβει δικάσιμο, θα μπορούν αν θέλουν να υποβάλλουν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να διεκδικήσουν επιτότηση και ρύθμιση βάσει των νέων κριτηρίων. Είναι δική τους απόφαση, όμως, εάν θα μεταπηδήσουν από το παλιό καθεστώς στο νέο, αναφέρουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του νόμου, που θα αντικαταστήσει από την 01/03/2019 το άρθρο 9 του ν.3869/10, θα περιλαμβάνει 21 άρθρα και θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είχε αναφέρει σε δημοσίευμά του το insider.gr. Οι συνεργάτες του κ. Φλαμπουράρη σημειώνουν ότι «άμεσα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από το ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών».Στην οκτάωρη συνάντηση συμμετείχαν, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Επικρατείας κ.κ. Φλαμπουράρης και Λιάκος, καθώς στελέχη των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ενώ εκ μέρους των τραπεζών συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο κ. Καλαντώνης και η κα Απαλαγάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η κυβέρνηση έχει μεταθέσει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για την επόμενη εβδομάδα, καθώς εκτός από την έκθεση της Κομισιόν για δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, την Πέμπτη θα διεξαχθεί EuroWorking Group όπου το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να καταθέσει το αναθεωρημένο σχέδιο που θα προκύψει από τη σημερινή σύσκεψη με τις τράπεζες.

Πηγή: insider.gr