Την εκτίμηση ότι, μέχρι στιγμής, η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει επηρεάσει αρνητικά την επιχειρηματικότητα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης.

«Κυριολεκτικά θεωρώ ότι οι εμπορικές συνεργασίες υλοποιούνται χωρίς προσκόμματα», δήλωσε στο ΑΜΠΕ. Όσον αφορά στην πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ να παρέχει νομική και διαδικαστική υποστήριξη σε όποια ελληνική επιχείρηση θέλει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για να κατοχυρώσει εμπορικό σήμα που περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ο κ. Σαββάκης επεσήμανε ότι υπήρξε ανταπόκριση, αν και ήταν μικρότερη από ό,τι αναμενόταν, κυρίως γιατί αρκετές επιχειρήσεις είχαν ήδη φροντίσει να διεκπεραιώσουν τη σχετική διαδικασία.

Αναφερόμενος στις εξαγωγές, επεσήμανε ότι η ανάπτυξή τους αποτελεί μονόδρομο για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου παραγωγικού συστήματος. Όπως εξήγησε, είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες μαζί με την καινοτομία που εφόσον υιοθετηθούν από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις «τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πετύχει αφενός την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος και αφετέρου την επανένταξη της Ελλάδος στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι προοπτικές των εξαγωγών θα παραμείνουν θετικές και θα βαίνουν αυξανόμενες, ενώ τόνισε πως, «σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που η χώρα μας έχει εξέλθει από τα μνημόνια, θα πρέπει να δούμε ένα μεγάλο θέμα που αφορά στη συσχέτιση της ανταγωνιστικότητας με τις εξαγωγές».