Έως τα μεσάνυχτα σήμερα, ή τις πρώτες πρωινές ώρες, θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή τον νέο Νόμο Κατσέλη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Πηγές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για περιθώρια σύγκλισης κυβέρνησης-Θεσμών στην κατάθεση της τροπολογίας την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να προλάβουν το «τρένο» του Eurogroup στις 5 πριλίου και να ξεκλειδώσει η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Πηγές των Θεσμών επιβεβαιώνουν στο insider.gr το περιθιώριο άμβλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών τις επόμενες ημέρες και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν διεξοδικά και μετά την αποψινή κατάθεση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει 22 άρθρα και θα έχει έκταση 10 σελίδων.

Ως προς το μείζον θέμα του περιουσιακού κριτηρίου που αφορά στις κινητές αξίες (καταθέσεις), ο «πήχης» μπήκε στις 15.000 ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική υποχώρηση της κυβέρνησης η οποία αρχικά πρότεινε τις 50.000 ευρώ. 

Αρκετά ζητήματα μένουν, όμως, ακόμη ανοιχτά, όπως τα επιχειρηματικά δάνεια που θα περιληφθούν στον νέο νόμο κατόπιν επιμονής της κυβέρνησης, αλλά –κυρίως- οι οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί στην προστασία. Οι δανειστές εξηγούν ότι δεν μπορούν να δεχθούν άκριτα μια πρόταση στην οποία συμφώνησαν η κυβέρνηση με τις τράπεζες –αφού μεν η κυβέρνηση προσβλέπει στην ψήφιση ενός φιλολαϊκού μέτρου, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από την εισροή στα ταμεία τους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων. 

Πηγή: insider.gr